Hlavní navigace

Bonus daňové reformy. Víme, v jakých případech nebudete platit ani korunu na daních

29. 9. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Daňová reforma zvyšuje v některých případech limit osvobození příjmů. Změna se dotkne několika tisíců poplatníků. Čtěte koho přesně a za jakých podmínek.

Připravovaná daňová reforma odstraňuje superhrubou mzdu, zavádí daň z odvodu mezd, zvyšuje sazbu daně a ruší celou řadu výjimek, především tzv. zaměstnaneckých výhod atd. Změnou, která naopak potěší nejen drobné chovatele a pěstitele, ale i osoby, které mají příjmy z příležitostných činností či pronájmů movitých věcí, je úprava § 10 zákona o daních z příjmů. Zvyšuje se totiž limit pro osvobození příležitostných příjmů a včelařům výše částky na jedno včelstvo. Čtěte také: Kdy a jak se daní příležitostný příjem?

Osvobození příležitostných příjmů – současný stav

Na příležitostné příjmy z pronájmu movitých věcí, prodeje přebytků ze zahrady, vlastních výrobků nebo služeb není třeba vlastnit živnostenské oprávnění. Musí se ale skutečně jednat o činnost příležitostnou a příjem z ní nesmí převýšit zákonem stanovený roční limit. Pro úplnost je vhodné připomenout, že v případě příležitostného pronájmu se jedná o pronájem věcí movitých, nikoli nemovitostí. Na ty se žádné osvobození bohužel nevztahuje. Čtěte také: Kdy jsou příležitostné příjmy osvobozené?

Podle současného znění zákona o daních z příjmu jsou podle § 10 osvobozeny příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem (samostatně hospodařícím rolníkem), jejichž úhrn nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000 korun. Jedná se o hrubý příjem, nikoli o zisk (příjem po odpočtu výdajů).

Včelařům se osvobozený příjem určuje v závislosti na počtu včelstev. Zákon stanovil maximální počet včelstev pro využití tohoto ustanovení na 40 a příjem z jednoho včelstva ocenil částkou 500 korun.

Osvobození příležitostných příjmů – po daňové reformě

Navrhovaná legislativní úprava zvyšuje hranici osvobození u příjmů ze současných 20 000 korun na 30 000 korun. Současně se zvyšuje i ocenění příjmu z jednoho včelstva z částky 500 korun na 750 korun. Včelařovy příjmy budou tedy nově osvobozeny do celkové čásky 30 000 korun (maximálně 40 včelstev x 750 korun).

Pokud byste hledali návrh novely zákona o daních z příjmů, nenajdete. Nejedná se o samostatnou úpravu zákona, ale o vládní návrh zákona související se zřízením jednoho inkasního místa – EU, tj. sněmovní tisk s číslem 473/0. Novela aktuálně míří do druhého čtení. Čtěte také: Také Avonlady potřebuje „živnosťák“

Nejvyšší čas na změnu. Po devíti letech

Dvacetitisícový limit byl stanoven už v roce 2004. Od té doby se na rozdíl od cen potravin, pronájmu i poskytovaných služeb, nezvyšoval. Je tedy nejvyšší čas na změnu. Ta přijde po dlouhých devíti letech, protože připravovaná novela zákona má nabýt účinnosti až od 1. ledna roku 2013. Zvýšení limitu o 10 tisíc korun je valorizací, která podle ministerstva zemědělství bere v úvahu rostoucí inflaci a průměrnou mzdu. Změna byla vládou schválena a následně odsouhlasena na podnět ministra zemědělství Ivana Fuksy.

Nový limit pro osvobození má dle důvodové zprávy k novele zákona snížit administrativní náklady a přispět k větší spravovatelnosti daně z příjmů. To se pozitivně projeví na straně berního úřadu i samotných daňových poplatníků. Zvýšený limit osvobození totiž znamená, že více poplatníků nebude muset dokládat své příjmy a podávat daňové přiznání. Podle odhadů odborníků je jich v pásmu příjmů mezi 20 a 30 tisíci korun z příležitostných činností až několik tisíc. Ovšem dopady do rozpočtu spojené se zvýšením limitu jsou zanedbatelné. Počítají se jen v řádech milionů korun. Čtěte také: Prodávejte potraviny přes internet. Cestou k zákazníkovi se ale nesmí zkazit

Zajásají především drobní farmáři

Většina příjmů v rámci limitu osvobození je orientována na příležitostnou zemědělskou činnost. Proto úprava zákona logicky úzce souvisí s podporou farmářských trhů, které u veřejnosti nabývají stále větší popularity. V důvodové zprávě k novele zákona se totiž mimo jiné píše, že návrh je v souladu s koncepcí podpory výroby tuzemských potravin a farmářských trhů. Cílem je motivovat poplatníky hlavně na venkově k přivýdělku prostřednictvím pěstitelské činnosti. Tito poplatníci mají podprůměrné příjmy a často se ocitají na hranici nezaměstnanosti. V případě chovu včel se jedná o podporu pozitivní externality, které včely přináší nejen pro hospodářství, ale i pro životní prostředí. Čtěte také: Letošním hitem jsou farmářské bedýnky, nový byznys vás uživí

dan_z_prijmu

Ale nemusí se jednat jen o prodej na trhu. V Česku přibývá počet osob, které prodávají tzv. „ze dvora“, kde je možné nakoupit kvalitní čerstvé ovoce, zeleninu a jiné potraviny za výrazně nižší ceny. Počet drobných prodejců by se mohl vlivem daňové reformy ještě zvýšit. Farmářskými trhy se aktivně zabývá náš sesterský server Vitalia.cz. Zde je možné získat podrobné informace o farmářských trzích i mapu s termíny probíhajících trhů.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).