Hlavní navigace

Večer chutná, ráno pomáhá. Léto ve znamení pivních slavností

24. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Horké letní dny přímo vybízejí k posezení u studeného piva. Požitek z lahodného nápoje se dá však i spojit s návštěvou pivních slavností, kterých pořádají malé pivovary přes léto skutečně požehnaně. Stačí si jen vybrat.

Teploty posledních dní konečně dávají poznat, že se nacházíme uprostřed léta. S teplem a sluníčkem se pojí také žízeň. A jak lépe zahnat žízeň než svou oblíbenou desítkou či dvanáctkou? A proč to ještě nespojit s výletem do malebných měst s domácími pivovary.Zatímco velké pivovary povětšinou své pivní slavnosti již uspořádaly, řada menších pivovarů své oslavy teprve chystá.

Během tohoto víkendu lze navštívit slavnosti v Protivíně nebo v Třeboni. Během srpna se připravuje program například ve Strakonicích, Vrchlabí, či Ostravě. Na návštěvníky slavností čeká kromě pohoštění také bohatý kulturní program. Na většině z nich zahrají kapely a DJové a pivovary samozřejmě nabídnou účastníkům prohlídky včetně vysvětlení postupu vaření piva a ochutnávek jednotlivých druhů.

S Platanem pod platany (24.7. – 26.7.)

Jako první můžete navštívit už tuto sobotu městečko Protivín, ve kterém se koná Pouťový víkend pod platany. Jak název napovídá, slavnosti se konají v režii místního pivovaru Platan. Oslavy se oficiálně zahájí již v pátek 24.července 2009, kdy večer zahraje kapela Parkán. V sobotu pak návštěvníky čeká hlavní program, který startuje v jednu hodinu po poledni.

V něm se bude kromě jiného soutěžit o různé ceny, proběhne burza sběratelů pivních kuriozit a nebude ani chybět možnost prohlídky místního pivovaru. Jako perličku připravili organizátoři na sobotní odpoledne hasičskou soutěž. Slavnosti pokračují i v neděli, kdy účastníkům slavnosti zpříjemní pobyt skupina Prácheňská pětka. Slavnosti pod platany proběhnou již podeváté a to již tradičně v letním areálu Belveder. Čtěte také: Na zdraví! Inspirujme se Čínou a přikažme pití piva

Regent slaví v Třeboni (25.7.)

Tentýž den, tj. 25. července, se konají nedaleko další pivní slavnosti. Uskuteční se v Třeboni a organizuje je místní pivovar Bohemia Regent. Oslavy začínají v sobotu v deset hodin dopoledne a měly by trvat až do noci. Například v roce 2007 se slavnosti protáhly až do brzkých ranních hodin.

Také letos pořadatelé připravili hudební program. K tomu mohou návštěvníci kromě piva okusit například pečeného vola a navštívit pivovar. Hodinu před půlnocí by se měl spustit ohňostroj. Závěr slavností záleží na hostech, jejich náladě a apetitu.

Strakonice a jejich dudák (1.8.)

O týden později se bude pít pivo ve velkém ve Strakonicích, městský pivovar zde bude totiž slavit 360 let od svého založení. Vše odstartuje v sobotu 1.srpna v 14 hodin úvodním slovem ředitele pivovaru. Dále bude následovat hudební, rockově laděný program, ve kterém vystoupí například skupina Meteor s hostem panem Režným, Michal Šindelář či skupina U2 revival.

Součástí slavností je také losování trojice šťastlivců v soutěži pivovaru „Basy plné dárků“, kteří si z oslav odnesou ceny. Jde o chlazení, slunečník a zahradní set. Mužskou část návštěvníků možná též zaujme módní přehlídka Pavlíny Brunclíkové a dívkami Šumavy 2009. Program potrvá do 22 hodin. Čtěte také: Restaurace nabízející pivní menu je více konkurenceschopná.

Bernard fest v Humpolci (7.8. – 8.8.)

Hranici pivních slavností už překonala akce pivovaru Bernard v Humpolci. První ročník pivních slavnosti se zde konal v roce 1993. Od roku 2000 se začaly pivní slavnosti postupně měnit na hudební slavnosti a později dokonce na festival. Letos tak proběhne festival Bernard fest, na kterém vystoupí přední české a slovenské kapely.

Divákům zahrají například skupiny Support Lesbiens, Kryštof, Chinaski či Miro Žbirka. Humpolecký festival začíná v pátek 7. srpna v 16 hodin a končí v sobotu v noci. Před koncem programu by měl také proběhnout ohňostroj, ke kterému se budou hrát písničky od legendární skupiny Queen.

Jaké pivo pijete nejraději?

Ve Vrchlabí celé Krkonoše (8.8.)

V sobotu 8. srpna se pak ve Vrchlabí pořádá 2. ročník Krkonošských pivních slavností. Návštěvníci budou mít v průběhu celého dne možnost ochutnat spoustu rozmanitých druhů piv od regionálních i celorepublikově známých pivovarů, které se utkají o jejich přízeň v pivním referendu.

Účastníci slavností se také mohou těšit na doprovodný hudební program, který se odehraje na dvou scénách. Vystoupí zde například kapely Žlutý pes, –123 minut nebo třeba Fast Food Orchestra. Pro spíše mladší návštěvníky slavností je pak připravena vérchlabská pouť vycházející z termínu tradiční vrchlabské Vavřinecké pouti. Čtěte také: Minipivovar může být koníčkem i úspěšným byznysem.

Chotěboř sobě (15.8.)

Že je léto naplnění pivními slavnostmi potvrzuje i další víkend, kdy se odehrají oslavy piva v Chotěboři. V sobotu 15. srpna se přímo na chotěbořském náměstí proběhne akce s názvem Pivovarské odpoledne: aneb Chotěbořáci sobě. Pití samozřejmě poskytne místní pivovar Chotěboř.

Diváci si mohou odpoledne zpříjemnit poslechem živé muziky. Na programu je celá řada místních souborů, skupin i jednotlivců. V průběhu celého odpoledne budou na náměstí probíhat soutěže pro děti a výtvarné dílny. Vytrvalci se mohou též těšit na závěrečný ohňostroj.

Do Chodové Plané pivním vlakem (22.8.)

Zlatavý mok se dočká svého oslavování i v okrese Tachov, konkrétně v Chodové Plané, kde sídlí pivovar Chodovar. V sobotu 22. srpna sem mohou lidé dorazit na místní pivní slavnosti. Účastníci se můžou na místo dopravit třeba historickým autobusem, který vyjede z Plzně, nebo speciálním pivním motorovým vlak z Karlových Varů do Mariánských Lázní a pak autobusem.

Zábavu obstarají kromě hudebních kapel jako je například Turbo také divadla, tombola a soutěž Pivní rytíř. Po desáté hodině večerní je naplánován podobně jako u jiných slavností ohňostroj. Oficiální konec akce se plánuje na jednu hodinu po půlnoci. Celou sobotou návštěvníky provedou Adéla Gondíková a Radek Nakládal.

Brand24

Srpen ukončí Ostrava a Oslavany (29.8.)

Srpen pak uzavřou další dvě pivní akce. První z nich se uskuteční v Ostravě, kde se v sobotu 29. srpna bude slavit s pivovarem Ostravar. Na slavnostech vystoupí skupiny jako Divokej Bill, Vypsaná Fixa nebo Sto zvířat.

Tentýž den se mají konat pivní slavnosti v Oslavanech. Na zámeckém nádvoří budou pro návštěvníky připraveny dobové stánky, stánky s občerstvením a k poslechu country kapely. V 15 hodin by pak měl začít Rockový festival, na kterém zahrají například kapely Harlej či Alkehol. V současnosti však probíhá složitý proces změny majitele pivovaru. Momentálně je tak veškerá výroba piva na oslavanském zámku zastavena a je tak otázkou, zda slavnosti skutečně proběhnou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).