Hlavní navigace

Lepší výběr daní, potírání korupce. To by české ekonomice předepsali studenti

7. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Jak by díry ve státním rozpočtu řešili současní studenti ekonomie? Daně by nezvyšovali. Místo toho by nerozhazovali a bojovali s korupcí.

Pokud by o změnách ve zdanění v Česku nerozhodovali zákonodárci, ale vysokoškolští studenti ekonomie, DPH by se zřejmě nezvyšovala. Jak zjistil průzkum KPMG, realizovaný na přelomu dubna a května letošního roku na půdě Masarykovy univerzity v Brně, Technické univerzity v Liberci a Vysoké školy ekonomické v Praze, jen třetina z dotázaných studentů totiž považuje růst daně z přidané hodnoty za dobrý způsob, jak nalít peníze do státního rozpočtu. Jen necelých osm procent studentů se pak vyslovilo pro růst firemní daně. Třiadvacet procent dotázaných studentů by firemní daně dokonce rovnou snížilo. Studenti preferují prorozvojovou podporu firem, neboť vyšší daně by jim mohly zkomplikovat podnikání, komentuje to Jan Žůrek, řídící partner, KPMG Česká republika.

Čtěte také: Novela zákona o DPH: Převrat ve vystavování daňových dokladů

Rovné a progresivní zdanění 1:1

Naopak stejný počet příznivců má rovná daň i progresivní zdanění fyzických osob. Jak pro první, tak pro druhou variantu hlasovalo stejných 38 procent oslovených studentů. Nevyhraněný názor studentů na daně z příjmů odráží debatu napříč celou odbornou společností. Ani profesionální ekonomové totiž nemají zcela jasno, která ze strategií by byla vhodnější, dodává k tomuto zjištění Jan Žůrek.

Za lepší cestu pro získání peněz do státního rozpočtu považují studenti omezování výdajů v oblasti státních zakázek a poslaneckých platů, lepší výběr daní a boj proti korupci. 

Brand24

Proti korupci a byrokracii

V posledním bodě, kterým je boj proti korupci, se studenti z průzkumu KPMG shodují s Tomášem Hunalem, senior manažerem v Daňovém a právním oddělení poradenské společnosti PwC Česká republika. Podle něj jsou v Česku tři oblasti, na něž se je třeba urgentně zaměřit: Jedním krokem je snižování byrokracie, která tu panuje a brzdí podnikatelské prostředí. Dalším bodem je důsledný boj proti korupci, a to nejen ve vztahu ke státní správě, ale i v podnikatelském prostředí. To je také velký problém. V neposlední řadě je problémem vymahatelnost práva. Máme tu relativně standardní právní prostředí, které se dvacet let vyvíjelo, co ale chybí, je rychlá a dobrá vymahatelnost práva, uvedl v rozhovoru pro server Podnikatel.cz.

Čtěte také: Zvýšit daně pro OSVČ? To není ta správná cesta, říká odborník na daně a právo

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).