Hlavní navigace

Podle Bendla hrozí kvůli protestu dopravců mezinárodní ostuda a posměch

17. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministr dopravy Petr Bendl se včera opakovaně postavil proti plánovaným protestům dopravců. Podle Bendla se jedná o nepřiměřené gesto, které může vyvolat mezinárodní ostudu a posměch. Důvodem je evropská legislativa, které neumožňuje přijmout požadované slevy na mýtném. Čtěte více: Potvrzeno, domluveno. Dopravci budou za 14 dní protestovat.

Petr Bendl také připomněl, že se českému předsednictví podařilo dojednat podmínky kabotáže, které přinášejí dopravcům výhody při vytěžování kamionů v zahraničí. Staré členské státy nakonec akceptovaly složitý kompromis. Poděkování v podobě protestu dopravců by působilo opravdu špatně, nebo přinejmenším neomaleně. Dopravci rozhodně nemají právo tvrdit, že by český stát třeba právě v jednáních o kabotáži jejich problémy neřešil, uvedl Bendl a dodal: Věřím, že sdružení Česmad Bohemia od plánovaných protestů ustoupí a nepřispěje nerozumným krokem k dalšímu poškození dobrého jména České republiky.

Podle náměstka ministra dopravy a ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Gustáva Slamečky dopravci vznesli poprvé požadavek na slevu mýtného v době, kdy stát nebojoval s ekonomickou krizí, neklesal příjem z mýtného, dopravci zároveň čelili enormnímu nárůstu cen pohonných hmot a hrozbě rozšíření zákazu jízdy kamionů.

Současná situace je odlišná. Uvědomuji si přitom, že ekonomická krize doléhá i na dopravce. O rozšíření zákazu pátečních a nedělních jízd kamionů se dnes už ale nehovoří. Ceny nafty jsou významně nižší, než byly loni v září. Stát dnes hledá finanční prostředky, aby mohl pokračovat v důležitých dopravních stavbách, které slouží samozřejmě také dopravcům. Plánované protesty proto pokládám za iracionální a věřím, že k nim nakonec nedojde, uzavřel Slamečka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).