Hlavní navigace

Měšec.cz: Kvalifikace absolventů technických a řemeslných oborů je nedostatečná

15. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česko – německá obchodní a průmyslová komora se rozhodla prověřit, jak jsou absolventi technických a řemeslných oborů na středních odborných školách kvalifikováni a tím připraveni na vstup na pracovní trh. Výsledku uvádí, že žáci nejsou na praxi dostatečně připraveni.

Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) se rozhodla prozkoumat připravenost žáků vycházejících technické a řemeslné obory středních odborných škol na vstup na pracovní trh. Výsledky ukázaly, že žáci mají nedostatky v praktických dovednostech. Nejtěžší je prý najít dobré pracovníky v oborech jako je obráběč kovů, zámečník a mechatronik.

Aby bylo možné v dalších letech pokrýt potřebu odborných pracovních sil, musí vláda stanovit jasná pravidla spolupráce vzdělávacích institucí s hospodářskou sférou. Jen tak může v ČR pokračovat technologický rozvoj, uvedl Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK. Dalším nedostatkem je také nedostatečná znalost cizích jazyků a z hlediska přístupu i zodpovědnost za odvedenou práci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).