Hlavní navigace

Koupě ready-made společnosti je lákavá hlavně menší administrativou

24. 11. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 546762
Nákup firmy na klíč se postupně dostává do povědomí podnikatelů. Lákavá je především rychlost a jednoduchost založení. Přitom je ale vhodné ujistit se, že prodejce není podvodník a cena odpovídá nabízeným službám.

Založit firmu lze v zásadě dvěma způsoby. Buď si podnikatel veškerou administrativu zařídí sám, nebo si koupí „hotovou“ společnost. V druhém případě se tedy jedná o nákup společnosti na klíč, tzv. ready-made společnosti. Na českém trhu se pohybuje mnoho firem, které takové služby nabízí. Začínající podnikatel si tak může objednat společnost s ručením omezeným, akciovou společnost nebo také evropskou společnost.

Ready-made společnost – společnost založená za účelem dalšího prodeje, je již zapsaná v obchodním rejstříku, ale nemá žádnou obchodní historii

Ready-made společnost je tedy předpřipravená firma. Je zapsaná v obchodním rejstříku, předtím však nikdy nepodnikala, tedy nemá žádné pohledávky ani závazky, což poukazuje na její bezdlužnost. Společnosti, které firmy na klíč prodávají, zaručují také plně splacený základní kapitál, což mnoho podnikatelů považuje za výhodu, protože nemusí vynakládat své vlastní prostředky. Někdy jsou firmy na klíč už předem nahlášené jako plátci DPH. Čtěte více: Firma na klíč? Prostor pro velké změny

Podnikatel se nemusí starat a ušetří čas

Podnikatelé, kteří nakoupili hotovou firmu, hodnotí pozitivně hlavně to, že uspořili čas a měli zaručený komfort. Koupila jsem si s kolegou společnost s.r.o. a byla jsem velmi spokojena, popisuje svoji zkušenost v diskuzi na serveru Měšec.cz jedna ze čtenářek. Možnost pořídit si novou firmu na klíč je v ČR stále oblíbenější formou, jak co nejrychleji a nejefektivněji začít podnikat, potvrzuje Radovan Mužík, partner společnosti INCOMA Research, která v loňském roce provedla analýzu. Tato analýza hodnotila mimo jiné i úroveň nabízených služeb prodejců ready-made společností.

Společnost prodávající firmu na klíč totiž připraví veškeré dokumenty a formuláře, takže podnikateli odpadají starosti s obíháním úřadů a vypisováním formulářů. Může se tak lépe soustředit na to, jak skutečně zahájí vlastní podnikání. Klient také může získat společnost, kterou by sám pro právní překážky nemohl založit, upozorňuje na další fakt Martin Chamr ze společnosti Chamr & Partners. Na mysli má především založení akciové společnosti s jedním akcionářem – fyzickou osobou nebo evropské společnosti, kde zákon umožňuje společnost založit jen úzkému okruhu zakladatelů.

Obecně založení podnikání v České republice není zrovna jednoduché. Podle analýzy Doing Business, kterou zpracovává Světová banka, absolvuje začínající podnikatel osm procedur, které v ideálním případě trvají patnáct dní. Často se však stává, že mnoho těch, co firmu zakládají, nevědí, co všechno tento proces obnáší. Doba založení podnikání se proto u nich prodlužuje. Potíže mohou mít začínající podnikatelé také s názvem firmy. Jsme s obchodním rejstříkem a notáři v denním kontaktu. Máme tedy praktický přehled třeba o názvech firem, které jsou rejstříkem průchodné a které ne, doplňuje pro business server Podnikatel.cz Chamr. Čtěte více: Začít podnikat jde i bez průtahů, řešením je firma na klíč

Slibovaná rychlost založení ale nemusí vždy odpovídat skutečnosti. V diskuzi na serveru Měšec.cz pochybuje advokát Tomáš Přikryl o tom, že by bylo možné při nákupu firmy na klíč začít podnikat do tří pracovních dnů. Zdůvodňuje to mimo jiné také dobou, se kterou je nutné počítat při čekání na rozhodnutí rejstříkového soudu.

Ready-made společnosti ještě nejsou zcela známé

V Česku se o firmách na klíč ví, ale prodejci se je snaží propagovat více. Podle odborníků se totiž již pomalu rozplynuly obavy z neznámého, které převládaly v minulosti. Přesto se do širokého povědomí dostávají ready-made firmy těžko. Na trhu investujeme značné finanční prostředky do větších informačních kampaní, potvrzuje pro business server Podnikatel.cz David Vidomus, marketingový ředitel Společnosti Online. Většina společností se ale shoduje, že nákup ready-made firem se postupně u podnikatelů prosazuje, že se je daří přesvědčit, že jde o normální službu, prostřednictvím které odstartují své podnikání bez problémů.

Firmy na klíč nabízí nejen specializované společnosti, ale také řada advokátních kanceláří. Klient při nákupu společnosti od advokátní kanceláře má větší jistotu, že nakupuje společnost od advokáta, kterého zná, poukazuje na možnou výhodu Zuzana Novotná z Advokátní kanceláře Pajerová & Šnajdrová.

Chtěli byste si pořídit firmu na klíč?

Co sledovat při nákupu firmy na klíč?

Přesto by pozornost podnikatele neměla polevit. První kontrola by měla směřovat k předzaložené firmě, zda je skutečně zapsaná v obchodním rejstříku a má plně splacený základní kapitál. Podnikatel by měl také vyžadovat prohlášení statutárního orgánu o bezdlužnosti společnosti, slib odškodnění a audit ověřený nezávislým auditorem, radí pro business server Podnikatel.cz Petra Janáková, senior konsultant společnosti SMART Office & Companies.

Slib odškodnění – slibující se zavazuje, že nahradí příjemci slibu škodu, jež mu vznikne z určitého jeho jednání, o něž ho slibující žádá a k němuž není příjemce slibu povinen

Podnikatel by si měl také uvědomit, od koho firmu na klíč kupuje. Velmi často tak zaznívá názor, že by měl podnikatel preferovat nákup firmy na klíč spíše od známé společnosti. Doporučuji upřednostnit zejména renomované firmy, potvrzuje pro business server Podnikatel.cz Jakub Maur z Profispolečnosti.cz. Vždy je dobré vědět jak dlouho je daná společnost na trhu, kolik společností již prodala či má na skladě a také další nabízené služby související s prodejem ready-made společností, například nominální servis či možnost poskytnutí sídla pro společnost, doplňuje Janáková.

Brand24

Důležitá je pro podnikatele především cena. U ní by měl zkoumat, zda je konečná. Často se někteří snaží na opticky co nejnižší cenu nalákat potencionálního zájemce a v rámci poplatků za převod pak klientovi účtovat i nesmyslné poplatky, uvádí Chamr. Podnikatel by si měl také ohlídat, že za uvedenou cenu obdrží všechny garantované služby. Čtěte více: Nízká cena není pokaždé zárukou velkého prodeje

Cena nakupované společnosti může zahrnovat:
  • uspořádání valné hromady
  • převod obchodních podílů společnosti, změna názvu, orgánů, předmětu podnikání
  • ověření příslušných listin a podpisů
  • soudní poplatky (za změny v obchodním rejstříku)
  • vyřízení živnosti a ohlášení živnostenskému úřadu
  • registrace k DPH
  • potvrzení o bezdlužnosti ověřené nezávislým auditorem
  • kompletní poradenský servis

Při posuzování nákladů by si měl ale podnikatel všimnout také služeb, které prodejce ready-made společností do ceny nezahrnuje. Může se kupříkladu jednat o vyřízení jiné než volné živnosti (vázané, koncesované), změny zakladatelské listiny či společenské smlouvy. Za každý další úkon si totiž prodejce účtuje další částky. Cena za „eseróčko“ tak může začínat na 20 tisících korunách, ale ve finále se vyšplhá mnohem výše.

Kde například si můžete koupit ready-made společnost
Firma Webové stránky
Společnosti Online s.r.o. www.spolecnostionline.cz
Chamr & Partners s.r.o. www.prodej-ready-made-spolecnosti.cz
SMART Office & Companies, s.r.o. www.smartcompanies.cz
Companies.cz www.companies.cz
Terrinvest, s. r. o. www.terrinvest.cz
SPOLEČNOSTI, spol. s r.o. www.ready-made-spolecnosti.cz
Profispolečnosti.cz www.profispolecnosti.cz
AccArt, s.r.o. http://zalozeni-spolecnosti.accart.cz
EASY SUPPORT, s.r.o. www.easysupport.cz
Advokátní kancelář Indra & Šebesta www.indra-sebesta.cz
Aperta s.r.o. www.aperta.cz
SPRÁVA SPOLEČNOSTÍ s.r.o. www.spravaspolecnosti.cz
DYNAMIC MEDIA, s.r.o. www.dynamicmedia.cz
CEVE s.r.o. www.ceve.cz
AUTHENTIC HS, s.r.o. www.authentic-hs.cz
SETIME s.r.o. www.setime.cz
Ekonomický a poradenský servis s.r.o. www.eps-olomouc.cz
FSI Capital Group a.s. www.fsi.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).