Hlavní navigace

Kontrolovat čísla účtů kvůli ručení za DPH nemusíte až do konce roku

17. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ručení za DPH, pokud podnikatelé zaplatí plnění na jiný účet, než který má poskytovatel uvedený v registru, se odkládá. Účty stačí kontrolovat od roku 2014.

Podnikatele čeká po datových schránkách další příjemný odklad. Do konce roku nemusí kontrolovat čísla bankovních účtů svých obchodních partnerů, jelikož finanční správa znovu oznámila odklad této povinnosti.

Nutnost kontroly čísla účtů fakticky přinesla loňská novela zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), která rozšířila ručení příjemců zdanitelného plnění za nezaplacenou daň z tohoto plnění. Pokud by totiž podnikatelé uhradili plnění na jiný než zveřejněný účet dodavatele, ručili by za odvod DPH. Finanční správa navíc očekává, že se systém ručení při platbě na jiný než zveřejněný účet dodavatele změní.

Čtěte také: Kontrolovat účty kvůli ručení za DPH ještě nemusíte, máte čas do 30. září

Kontrola účtů se odkládá už podruhé


Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Zatímco “daňovou spolehlivost” svých obchodních partnerů by podnikatelé už nějaký ten pátek měli hlídat, kontrolou čísel jejich obchodních účtů se nebudou muset do konce letošního roku zabývat. Obě opatření přitom zavedla stejná novela zákona o DPH, která jimi rozšířila ručení za daň neodvedenou poskytovatelem zdanitelného plnění. Ručení příjemce zdanitelného plnění za nezaplacenou daň v případě, pokud byla úplata za zdanitelné plnění poskytnuta zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na jiný účet, než je účet poskytovatele, zveřejněný v Registru plátců DPH, však finanční správa pořád odkládá.

Původně měli podnikatelé kontrolovat čísla účtů svých obchodních partnerů už od dubna letošního roku. Generální finanční ředitelství však na konci března uvedlo, že daňové úřady nebudou vyzývat k úhradě nedoplatku ručitele, u kterého ručení vznikne do 30. září 2013. Finanční správa se odkladem podle svých slov snažila poskytnout podnikatelské veřejnosti širší časový prostor, aby si mohla v praxi aplikaci k ověřování účtů osvojit. Uběhlo několik měsíců a finanční správa ohlásila další odklad, tentokrát do konce roku 2013. Důvodem tohoto postupu je započatý legislativní proces, který směřuje ke změně ustanovení § 109 odst. 2 písm. c) zákona o DPH. Podle návrhu novely zákona by se ručení uplatnilo až při platbě za zdanitelné plnění s úplatou nad limit odvozený ze zákona č. 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti v platném znění, vysvětlila Petra Homolová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Jak to s ručením dopadne, však zůstává ve hvězdách. Zmíněnou změnu ustanovení totiž obsahoval balíček zákonů, který se vztahoval k novému občanskému zákoníku. Konkrétně se zavádělo, že ručení by nastalo až v případě, že by úplata za plnění překročila dvojnásobek částky podle zákona upravujícího omezení plateb v hotovosti, při jejímž překročení je stanovena povinnost provést platbu bezhotovostně. Aktuálně se jedná o částku 700 tisíc korun. Příslušné normy ale senát před několika dny zamítl a vše tak zřejmě zůstane na bedrech příští vlády.

Čtěte více: Včera, dnes a zítra u DPH. Čtěte, jaké změny už platí a co nového se chystá

Nespolehlivé plátce už podnikatelé musí hlídat

Co se týče ručení za nespolehlivé plátce, to sice platí už od začátku roku, první nespolehliví plátci se však v registru objevili až v květnu. Metodiku, která stanovuje, kdo patří mezi nespolehlivé plátce, zveřejnilo Generální finanční ředitelství. Podle ní se řadí na blacklist nespolehlivých plátců každá firma, která dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než deset milionů korun. Za nespolehlivého plátce jsou také označeny společnosti, které nemají v pořádku daňové doklady a mají daň alespoň půl milionu korun. Na černou listinu se v neposlední řadě dostávají i firmy podezřelé z podvodu.

Původně finanční správa očekávala, že status nespolehlivého plátce získá 23 až 28 tisíc podnikatelů. Spolehlivost svých obchodních partnerů proto firmy bedlivě kontrolují a finanční správa eviduje každý pracovní den 250 až 300 tisíc dotazů na nespolehlivé plátce. Jeden dotaz se přitom může týkat jednoho až sta subjektů. Počet nespolehlivých plátců se ale zatím odhadům ani zdaleka neblíží. Jak uvedla serveru Podnikatel.cz Petra Homolová, aktuálně finanční správa eviduje 16 nespolehlivých plátců DPH.

Čtěte více: Víte, s kým obchodujete? Máme seznam nespolehlivých plátců DPH

školení květen 24 - novinky

Povinné datové schránky pro OSVČ se rovněž odložily

Ručení při platbě na neregistrované účty ale není jediným opatřením, které státní správa v poslední době odložila. V pátek totiž ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček oznámil, že se po dohodě s Českou správou sociálního zabezpečení odkládá povinnost OSVČ zřídit si datovou schránku. Stejně jako v případě kontroly čísel bankovních účtů se jedná o druhý odklad. Živnostníci tak budou moci podat i přehled o příjmech a výdajích za rok 2013 v papírové podobě. Odklad se netýká jen přehledů, ale též oznámení o zahájení činnosti nebo přihlášky k účasti na důchodovém a nemocenském pojištění, které půjdou podat i nadále v papírové podobě.

Čtěte více: Živnostníkům se ulevilo, bez datových schránek se obejdou i příští rok

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).