Hlavní navigace

Kontrolní hlášení není bezproblémové, tvrdí firmy, které nabízí účetní software

11. 12. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Podle finanční správy bylo vše ke kontrolnímu hlášení zveřejněno včas a v dostatečném rozsahu. Firmy nabízející účetní software s tím ale úplně nesouhlasí.

Finanční správa tvrdí, že zavčas připravila a zveřejnila ke kontrolnímu hlášení k DPH všechny technické specifikace. Firmy, které poskytují účetní a ekonomické softwary, s tím však úplně nesouhlasí. Upozorňují například na to, že řada věcí je pořád označena termínem „předběžné“ či na problematické rozhraní pro testování funkčnosti.

Čtěte také: Od ledna kvůli kontrolnímu hlášení zdražujeme, otevřeně přiznávají účetní firmy

Testovací rozhraní funguje dva týdny

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Před 14 dny zpřístupnila finanční správa testovací rozhraní pro kontrolní hlášení pro vývojáře účetního a ekonomického softwaru. Necelý týden poté bylo rozhraní zpřístupněno i široké veřejnosti. Testovací server Daňového portálu je dostupný na adrese http://mfwwwit-1.mfcr.cz. Podání učiněná na tomto serveru nejsou odesílána na cílové finanční úřady, lze tedy činit a odesílat jakákoli podání. Na titulní straně Daňového portálu (testovací prostředí) klikněte na odkaz „Elektronická podání pro Finanční správu“ a dále pak na odkaz „Elektronické formuláře“. Komunikace je šifrovaná pomocí samopodepsaného SSL certifikátu. Upozornění na nedůvěryhodné připojení proto ignorujte. Podání Kontrolního hlášení DPH lze na testovací server odesílat i ze SW třetích stran na Společné technické zařízení správce daně (testovací prostředí), vysvětluje finanční správa.

Už v květnu letošního roku zveřejnila finanční správa předběžné informace o kontrolním hlášení a jeho vyplnění a především také vzor Formuláře kontrolního hlášení. V červenci pak přibyly první Informace o příslušném formátu a struktuře kontrolního hlášení (.XML) a odpovídajícím XSD schématu. Struktura XML byla následně ještě několikrát upravována.

Dne 10. 8. 2015 byly do aktualizace struktury XML zapracovány následující úpravy:

  • V souladu se zveřejněnými pokyny, bude umožněno základ daně a daň do kontrolního hlášení uvádět i v detailu, včetně haléřové položky. Položky základ daně a daň byly ve všech oddílech upraveny následovně: Typ položky = Číslo, Celkem = 17, Před čárkou = 14, Za čárkou = 2.
  • Struktura umožňuje podat i nulové kontrolní hlášení, znamená to tedy, že v oddílu A, B i C mohou být pouze nuly.

Dne 6.10.2015 pak byly do aktualizace struktury XML zapracovány následující úpravy:

  • V popisu struktury podání KH DPH je ve větě A1 upraven popisný text k položce základ daně.
  • V případě sumárních údajů v Oddílu C – Kontrolní řádky na Daňové přiznání k DPH (Věta C) je v popisu položek upřesněno, že pro výpočet celkové hodnoty základu daně jednotlivých oddílů A a B je v rámci případného zaokrouhlení stanovena maximální tolerance.

Dne 10.12.2015 byly do aktualizace struktury XML zapracovány následující úpravy:

  • Ve větách A1 a B1 je doplněn popis u položek Datum uskutečnění zdanitelného plnění, které musí být vyšší než 31.12.2015. Doklady s DUZP nižším než 1.1.2016 je nutné podat pomocí Výpisu z evidence.
  • Ve větách A4 a B2 je upraven popis u položek „Ev. číslo daňového dokladu“, upřesňující kontrolu na duplicitní výskyt čísla dokladu v podaném KH.

Čtěte také: To jsou prostě české firmy. Kontrolní hlášení zatím neřeší

Vše rozhodně není zalité sluncem

Generální finanční ředitelství (GFŘ) k tématu kontrolních hlášení uspořádalo toto pondělí tiskovou konferenci, kde prezentovalo, že, jak plátcům DPH, tak firmám nabízejícím účetní softwary, poskytly úřady všechny potřebné informace včas a v dostatečném rozsahu. Podle GFŘ by tak kontrolní hlášení nemělo přinést žádné technické potíže.

Společnosti, které nabízí účetní software, se sice víceméně shodují, že potřebné informace dostaly včas, zároveň však jedním dechem dodávají, že vše rozhodně není “zalité sluncem”. Finanční správa zveřejnila relativně dostatek informací a technických náležitostí včas, ale… S označením, že jsou to informace jen předběžné. Takže můžeme očekávat ještě nějaké úpravy. Pokud by byly zásadnějšího charakteru, mohou nás dostat do dosti velkého časového presu. Při realizaci jsme také narazili na problematické situace, pro které nejsou v předběžných informacích jednoznačná pravidla. Na zaslané dotazy finanční správa dosud nereagovala a daňoví poradci také nemají jednoznačný výklad a upozorňují, že finanční správa tyto poskytnuté materiály sama označuje jako předběžné, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Vladimír Jehlička, který připravuje účetní programy AdmWin.

Podle Renaty Dolejškové, ACONTO managera společnosti PCS – Software, zase ve stávajícím způsobu řešení kontrolního hlášení existuje případ, kdy je v kontrolním hlášení zpracováváno jiné období než v přiznání k DPH. V důsledku toho nelze kontrolní hlášení řešit jako dílčí výstup z přiznání k DPH, nýbrž se jedná o nezávislou funkci, jejíž realizace je řádově pracnější a složitější a zajištění konzistence obou výstupů je již z principu problematické. Navíc v návrhu existuje řada dalších komplikací týkajících se například limitu 10 000 Kč, cestovních kanceláří, zlata apod., které z celé záležitosti dělají hlavolam nejen pro vývojáře programů, ale i následně pro daňové poplatníky, kteří budou muset udělat mnohem více než pouze stisknout příkaz pro export, upřesnila Dolejšková.

Jaroslav Scharf, provozní ředitel Ježek software, zase doplňuje, že podobně v jako dalších případech je problematické rozhraní pro testování funkčnosti. Zde má podle Scharfa státní správa stále velké rezervy.

Čtěte také: Kontrolní hlášení podáte i přes datovou schránku, která se vyplatí kvůli pokutám

Brand24

Za kontrolní hlášení nic navíc platit nebudete

Všechny oslovené firmy se nicméně shodují, že se podnikatelé, kteří jejich software využívají, nemusí ničeho obávat. Kontrolní hlášení bude v jejich programech včas a správně implementováno. Co se týče ceny, záleží na typu licence, kterou firmy mají zakoupenou, většinou však za standardní cenu v rámci ročních aktualizací. Rozšíření našeho softwaru o kontrolní hlášení bude pro stávající klienty zpoplatněno v rámci běžného ročního aktualizačního poplatku včetně ostatních změn, potvrdil serveru Podnikatel.cz Vladimír Jehlička, který připravuje účetní programy AdmWin. Doplnění kontrolního hlášení do našich programů proběhlo v rámci běžné aktualizace. Uživatelé zaplatí běžnou částku za celou aktualizaci, existence kontrolního hlášení na to nemá vliv, připojil se Jaroslav Scharf, provozní ředitel Ježek software.

Podobně hovoří i další společnosti – jestliže máte roční licenci, aktualizace o kontrolní hlášení je v ceně. Rozšíření bude zdarma pro všechny uživatele s platnou Roční podporou, uvedla Pavlína Mourková, obchodní ředitelka FlexiBee Systems. Pro uživatele našeho systému ACONTO je tato úprava zahrnuta v ceně roční licence, není tedy samostatně nijak zpoplatněna, uzavřela Renata Dolejšková, ACONTO manager společnosti PCS – Software.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).