Hlavní navigace

Konec místní příslušnosti. Na firmu v Praze bude moct i daňová kontrola z Brna

19. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
U daňových kontrol by se měla zrušit místní příslušnost. Navrhuje to ministerstvo financí, které si od toho slibuje účinnější boj proti daňovým únikům.

Firmy, které formálně přesídlily do jiného města kvůli tomu, aby snížily pravděpodobnost daňové kontroly, budou možná brzy „nahrané“. Ministerstvo financí totiž navrhuje, aby finanční úřady nebyly v kontrolní činnosti limitovány místní působností a mohly kontrolovat podnikatelské subjekty po celé republice. Ministerstvo si od návrhu slibuje vyšší efektivitu v boji proti daňovým únikům.

Konec místní příslušnosti u daňový kontrol

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Ministerstvo financí předložilo do připomínkového řízení další zákon, který by měl pomoci v boji proti daňovým únikům. Hlavním cílem zákona je odstranění limitu místní příslušnosti finančních a celních úřadů jako správců daně. Nově se totiž navrhuje zavedení celostátní územní působnosti finančních a celních úřadů pro účely provádění vyhledávací činnosti a kontrolních postupů (zejména postupu k odstranění pochybností a daňové kontroly). Pro výkon vybrané působnosti tak budou v konkrétním případě příslušné všechny finanční, resp. celní úřady, upřesňuje se v důvodové zprávě.

Jak se dále uvádí v důvodové zprávě, ve vztahu k ostatním činnostem zůstane rozsah územní působnosti finančních a celních úřadů nezměněn. To platí zejména o kompetenci k vedení daňového řízení včetně stanovení daně, která se navrhovaným zákonem nemění.
Novinky by se tak měly dotknout následujících institutů daňového práva procesního:

Změny by úřadům měly pomoci především u správy daně z přidané hodnoty, kde je stávající místní příslušnost výrazným limitem pro daňovou kontrolu. Zákon se nyní nachází v připomínkovém řízení. Datum účinnosti je navrženo na 1. července 2016.

Daně x

Proti delegaci se nelze odvolat

Navržené novinky navazují na změny, které začaly platit na začátku letošního roku. Od ledna se totiž podnikatelé nemohou odvolat proti tzv. delegaci, tedy daňovému „vystěhování“. Institut delegace znamená změnu místní příslušnosti správce daně z virtuální adresy nebo office-housu do místa skutečné ekonomické činnosti firmy. Institut delegace ale neznamená, že dojde doslova k fyzickému vystěhování firmy z virtuálního sídla. Nemění se tím adresa sídla firmy, zapsaná např. v obchodním rejstříku, mění se finanční úřad spravující daně této firmy. Za necelý půl rok zatím finanční správa „vystěhovala“ okolo 100 firem.

Čtěte více: Finanční správa letos daňově vystěhovala už stovku firem, následovat mají tisíce

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).