Hlavní navigace

exPRESS: Končí historie českého haléře, hotově jen koruny

30. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Konec měsíce přináší také konec dlouhé historie českého haléře. Od pondělí už padesátníkem nezaplatíme a česká měna se tak zúží na jeden pojem. Zanikne brzy také česká koruna, jak slibují politici, nebo si svou měnu ubráníme?

Ruší se padesátníky, jak se vypořádat s DPH? »

Od 1. září 2008 se již nebudou v hotovostním platebním styku používat padesátihaléřové mince. Ty jsou rozhodnutím České národní banky staženy z oběhu. Jak se v této souvislosti vypořádat s daní z přidané hodnoty? V zákoně o DPH je zaokrouhlování řešeno novelou zákona o DPH, která vstupuje v účinnost od 1. ledna 2009.

V přechodném období, tzn. od září do prosince 2008, se bude daň zaokrouhlovat matematicky na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, tj. na koruny. V bezhotovostním styku je nadále možné počítat daň na haléře. V případě, že je předmětem obchodu více druhů zboží, nebo poskytováno více různých služeb, lze zaokrouhlení provést až u celkové daňové povinnosti, nikoliv u jednotlivých položek.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

Antimonopolní úřad odklepl sloučení Plusu a Penny marketu

Celé sloučení má však jednu podmínku, čtyři prodejny Plusu musí být prodány. Stane se tak na území čtyř okresů, kde by byla síla sloučeného obchodníka příliš velká.

Skupina AAA Auto ve ztrátě. Méně však, než se čekalo

Skupina AAA Auto měla v prvním pololetí ztrátu 7,8 milionu eur (zhruba 190 mil. korun), což je o dva miliony méně, než očekávali analytici.

ČEZ investuje do rumunských větrných elektráren

Celkový výkon větrných farem by měl dosahovat 600 MW. Projekt bude realizován zhruba 17 km od Černého moře a měl by ČEZ vyjít na 1,1 mld. EUR.

Síť poboček České pošty dozná změn, prořídne

V současné době má poštovní instituce přes tři tisíce poboček. Zrušit jich chce do konce roku 2008 179. Půjde hlavně o pobočky v malých obcích, zejména v jižních, západních a východních Čechách.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Konečná cena letenek už na podzim

Od podzimu 2008 budou prodejci letenek povinni uvádět konečnou cenu letecké přepravy. Tedy cenu včetně letištních poplatků a palivových příplatků. Tyto povinnosti stanovuje Nařízení EU, které přijal Evropský parlament na svém zasedání v červenci 2008.

Ministerstvo financí připravuje razantní zjednodušení výběru odvodů

Má k němu dojít sloučením finančních úřadů a České správy sociálního zabezpečení. Sloučená instituce by potom na jednom místě vybírala nejen daně, ale i sociální pojištění.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Podnikatelé ve stavebnictví mají problém – nedostatek zedníků

Zkušení zedníci odcházejí a nemá je kdo nahradit. Počet absolventů stavebních profesí poklesl z 6927 v roce 1999 na 3256 v roce 2006.

Firmy se obávají snižování cen a nedostatku odborníků

K tomu navíc mají firmy obavy, zda dokáží zvládnout proces řízení změn efektivně. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ernst & Young, který se uskutečnil mezi 257 manažery mezinárodních firem.

Stále oblíbenějším voláním přes internet může podnikatel ušetřit

S rozvojem vysokorychlostního internetu je tato služba stále dostupnější a její používání uživatelsky příjemnější. Na trhu existuje mnoho poskytovatelů. V Česku je však velmi dominantním program Skype.

dan_z_prijmu

Národní registr poradců usnadňuje podnikatelům život

Od 1. září 2008 bude uvedena jeho vylepšená verze, která se snaží vytvořit na trhu poradenských firem transparentní prostředí.

Víkendová Bomba

Výběr nejlepšího týdenního videa ze serveru Bomba.cz

Přátelé – zakázaná reklama

Jak trávíte víkend?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).