Hlavní navigace

Když se nevrátí živnostníkům s paušály sleva na dítě, obrátí se Jurečka na soud

25. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Živnostníci s paušály už nějaký ten rok nemohou využít daňové zvýhodnění na dítě. Lidovci se na svém sjezdu dohodli, že budou o návratu této slevy jednat.

Buď daňová sleva na děti, nebo výdajové paušály. Podle lidovců by tohle rozhodování mělo skončit. Chystají se živnostníky, kteří uplatňují výdajové paušály, podpořit. 

Čtěte také: Daňové slevy se v roce 2015 mění

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Pro všechny paušály platí, že daňový poplatník, který uplatní paušální výdaje a součet jeho dílčích základů (kde se tyto výdaje uplatnily) je vyšší než 50 % celkového základu daně, nemůže: 

Psali jsme: Víme, s jakými novinkami mají počítat OSVČ s výdajovými paušály v přiznání 2014

Právě daňové zvýhodnění na děti chtějí lidovci znovu zapojit do hry. Ministr zemědělství Marian Jurečka se v případě nenavrácení této slevy chystá obrátit na Ústavní soud. Rozhodnutí o navrácení této slevy padlo na víkendovém sjezdu KDU – ČSL. 

Vím, že u Ústavního soudu už teď asi půl roku leží stížnost jednoho živnostníka, který slevu na dani do daňového přiznání napsal, finanční úřad mu to neuznal a on se obrátil na Ústavní soud. Ale předpokládám, že když se k soudu obrátí skupina poslanců, bude se tím zabývat rychleji, uvedl pro iDnes.cz Marian Jurečka.

Podle lidovců by se daňové zvýhodnění na děti živnostníkům, kteří uplatňují daňové paušály, mělo vrátit na začátku příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).