Hlavní navigace

Chcete prodat svůj vůz přes autobazar? Nemusíte dostat ani korunu

1. 7. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Sdružení SOVA se dostalo do křížku s bazarem Auto ESA. Ten totiž nakoupil od jiného autobazaru vozy, které nebyly původním majitelům zaplaceny. Podle SOVA tak selhal i bazar Auto ESA, jenž naopak žaluje SOVA za poškození dobrého jména.

Autobazar Globuscar Praha vzal do komise skoro 200 aut, které následně prodal bazaru Auto ESA. Původním klientům však nedal ani korunu. Podle Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA) byl na vině i bazar Auto ESA, kterému údajně selhaly kontrolní mechanismy při nákupu vozidel. SOVA tak proti autobazaru rozjela kampaň v médiích i na internetu. Firma Autocentrum ESA však pochybení odmítá a na sdružení podala žalobu kvůli poškození dobrého jména.

Globuscar Praha zřejmě podvedl majitele aut

Před více než rokem svěřilo takřka 200 zákazníků své automobily do komisního prodeje autobazaru GlobusCar Praha (zapsané v rejstříku jako GLOBCAR Praha), který provozoval podnikatel Zdeněk Kazda. Ten však většinu vozů prodal bez vědomí majitelů autobazaru Auto ESA (firma Autocentrum ESA), aniž by vlastníkům automobilů posléze něco zaplatil. Firma Autocentrum ESA, která podle svých slov o původu vozů nevěděla, jich normálně 150 prodala dále. Pouze prodej 21 automobilů se podařilo zablokovat, jelikož celý podvod společnosti GlobusCar vyšel na povrch. Firma Autocentrum ESA následně podala na Zdeňka Kazdu trestní oznámení. Na celou kauzu začalo od té doby upozorňovat SOVA, na které se obrátili poškození majitelé aut.

Policie sice začala GlobusCar a jejího jednatele vyšetřovat, ale zatím žádné výsledky nejsou. Odhadovaná škoda přitom dosahuje několika desítek milionů korun. Víme pouze to, že kriminální policie kauzu stále vyšetřuje, figuruje v ní cca 130 poškozených. To ovšem nemusí být konečné číslo, protože ne všichni podali trestní oznámení. Podle našich informací by měl padnout návrh na obžalobu v září, ale kdy se kauza skutečně začne u soudu projednávat, je těžko říct, sdělil serveru Podnikatel.cz Zbyněk Veselý, předseda Sdružení na ochranu vlastníků automobilů.

Poškození chtějí odškodnění od Auto ESA

Právě sdružení SOVA z celé situace částečně viní i autobazar Auto ESA, kde podle sdružení došlo k selhání kontrolních mechanismů. Podle sdružení se může stát, že bazar nakoupí několik vozů, u kterých se později ukáže, že s jejich výkupem nebylo něco v pořádku. Ale přijde nám přinejmenším zvláštní, že se tak stalo ve 171 případech během několika měsíců a od stejného dodavatele, doplnil serveru Zbyněk Veselý.

Skupina asi 20 okradených majitelů se proto rozhodla na konci května požadovat peníze po autobazaru Auto ESA. Například paní MS v dopise pro společnost Autocentrum ESA uvedla, že peníze z prodeje vozidla chtěla použít na koupi a úpravu vozidla pro svého invalidního syna. Tímto Vás žádám o navrácení mého vozidla, nebo zaplacení částky, kterou jsem za vozidlo měla obdržet, tj. 139 000 Kč. Jedná se o vozidlo Škoda Fabia, r.v. 2004. Tohoto vozidla se i nadále cítím být vlastníkem, napsala paní MS ve svém dopise.

Jiný poškozený, pan JŠ, zase tvrdí, že automobil zakoupil za své celoživotní úspory a že žádné oprávnění k prodeji v jiné společnosti panu Kazdovi, jednateli autobazaru Globus Car Praha, nedal. Od Vaší společnosti jsem neobdržel do dnešního dne žádnou finanční úhradu za uskutečněný prodej. Vaše jednání v tomto smyslu považuji za neetické a rozhodně budu od vás tuto částku, bude-li to nezbytné, požadovat i právní cestou, hrozí JŠ firmě Autocentrum ESA.

Auto ESA tvrdí, že je také oběť

Společnost Autocentrum ESA se však brání, že jednala v dobré víře a že o nesolventnosti bazaru Globus Car nevěděla. Sama firma se označuje za další oběť v případu. Jak tvrdí autobazar Auto ESA, sdružení SOVA směšuje ve svých komentářích pachatele a postižené, kterých se jednání pachatele dotklo. Postup, kdy velký autobazar nakupuje u menších, není na trhu neobvyklý a mezi velkými autobazary je pravidelně uplatňován v zájmu rozšíření nabídky pro konečné zákazníky, uvedl právník Robert Kučera, který společnost Autocentrum ESA zastupuje.

Robert Kučera rovněž zmiňuje, že od bazaru Globuscar Praha nakupovala firma Autocentrum ESA vozy ještě v době, kdy autobazar Globuscar Praha nevykazoval jakékoliv problémy a že potíže vznikly až ke konci jeho činnosti. Většinu vozidel, které Auto ESA od Zdeňka Kazdy koupilo, byla podle Kučery původním vlastníkům řádně zaplacena. Jakmile se společnost Autocentrum ESA dozvěděla o případech, kdy tomu tak nebylo, začala jednat – podala trestní oznámení a vozidla stáhla z dalšího prodeje, doplnil Kučera.

Společnost Autocentrum ESA tyto argumenty uvedla ve výzvě, kterou zaslala sdružení SOVA a ve které požaduje stažení článků týkajících se celé kauzy, které SOVA má na svých webových stránkách. Ty jsou podle bazaru Auto ESA lživé, zavádějící a poškozují dobré jméno společnosti. Zároveň společnost Autocentrum ESA žádala finanční odškodnění a omluvu. Firmě se zároveň nelíbilo, že si sdružení zaplatilo u společnosti Google placenou službu tzv. sponzorovaného odkazu. Jakmile čtenář zadal do vyhledávače spojení „Auto Esa“, na prvním místě mu vyjel odkaz s titulkem „Nejste na ojeté auto esa?“ směřující na webovou adresu sdružení SOVA a na články o Globuscar a Auto ESA.

Kdo tvoří členy SOVA?

Samotné sdružení SOVA nechce zveřejňovat své členy, jelikož je podle slov svého předsedy Zbyňka Veselého nechce vystavovat tlaku různých PR agentur či dokonce osobním fyzickým útokům. „Při své činnosti se totiž pohybujeme v prostředí, které často nemá daleko ke kriminálním praktikám. Členy našeho sdružení jsou kromě mě ještě další fyzické osoby, které v minulosti měly špatnou zkušenost s nákupem ojetého vozu,“ vysvětlil serveru Podnikatel.cz Zbyněk Veselý. Největšího sponzora sdružení tvoří společnost Cebia, která působí v oblasti zabezpečení vozidel.

skoleni_15_4

Server Podnikatel.cz zaslal otázky i firmě Autocentrum ESA, avšak ta se k celé kauze nechce do 10. července nijak vyjadřovat.

Vzhledem k tomu, že sdružení SOVA na výzvu nezareagovalo podle firmy Autocentrum ESA dostatečně, podala společnost na sdružení žalobu na ochranu dobrého jména. V ní žádá odstranění všech článků o celé kauze z webu sdružení SOVA, omluvu a odškodnění ve výši 300 000 korun. Kdo je tedy viníkem a kdo postiženým, rozhodne zřejmě až soud.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).