Hlavní navigace

Kam nejraději za pořádnou lyžovačkou?

7. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hory už jsou několikátý víkend zasněžené a připravené přivítat nadšené lyžaře. Minulá sezona byla ve znamení nárůstu zimních dovolených o více než 10 %. Kde se v Čechách lyžuje nejlépe a kam se turisté chystají na lyžovačku do zahraničí?

Sníh je tady a hory se tak změnily v bíle pokrytá lákadla lyžařů. Češi si zimní dovolené dopřávají stále více. V loňské sezoně jich Agentura českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) zaznamenala o 10,6 % více. Podobný trend očekává i letos. 829 tisíc dovolených si Češi užili v tuzemsku, do zahraničí se uskutečnilo 652 dovolených.

Největší nárůst byl zaznamenán právě u počtu zahraničních dovolených, o více než 23 %. Důvodem byly lepší sněhové podmínky, rostoucí ekonomická úroveň občanů ČR, silná koruna a delší sjezdovky. Zahraniční střediska také často svým hostům poskytují nadstandardní služby v podobě zábavních atrakcí, jako jsou například bazény, výřivky či kluziště. V Čechách se nejlépe lyžuje v Hradci Králové, kam podle AČCKA směřovalo nejvíce zimních dovolených – 24 %. Druhou nejlepší oblastí je Liberecký kraj se 17 %. Pokud už se jednalo o dovolené čistě na horách, jednoznačně zvítězily Krkonoše a Jizerky. Průměrná útrata za zimní dovolenou v tuzemsku se v loňské sezoně pohybovala kolem 4200 korun na osobu, o rok dříve to bylo v průměru o pět set korun méně. Za zahraniční dovolenou Češi utratili průměrně kolem 15 000 korun, nejčastěji v Rakousku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).