Hlavní navigace

Ježíšek: Santa Clausovi už prostě nevěřím

21. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Češi se navrací k tradicím a dávají přednost kvalitě před kvantitou. O svoji budoucnost se tak neobávám, navíc Santa Clausovi se už prostě nedá věřit, uvedl exkluzivně v rozhovoru pro server Podnikatel.cz Ježíšek.

K rozhovoru jsme se sešli v jedné nejmenované pražské kavárně. Pět minut před srazem mi přišla SMS, že se o čtvrt hodiny opozdí, jelikož prý ještě musel jít nakoupit nějaké vánoční dárky. Povzdechl jsem si, protože i já jsem potřeboval sehnat nějaké věci pro své blízké a každá ztracená minuta mě mrzela. Nicméně Ježíšek dorazil na minutu přesně, jak mi napsal, (tedy o 15 minut později) a my se tak mohli pustit do rozhovoru. Na jeho konci mi už těch 15 minut nepřipadalo jako promarněných, rozhovor stál totiž za to.

Nakoupil jste vše, co jste potřeboval?

Tak hlavní část dárků už mám, ještě potřebuji koupit kapra a brambory na salát a stromeček.

Vy ještě nemáte stromeček?

Stydím se, ale prostě ještě nebyl čas. V minulých letech jsme měli umělý, ale letos jsme se opět rozhodli dát přednost živému. Plánuji koupit nějaký hezký doubek.

Doubek, listnatý strom?

Ano, vzhledem k dnešní době už není problém si i v zimě objednat listnatý strom. Když si můžete celou zimu kupovat jahody a třesně, tak proč ne listnáč? Už mám jeden krásný doubek vybraný v e-shopu listnacenazimu.cz.

Tak to jste mě překvapil, co netradičního se letos u Ježíšků ještě bude dít?

Otázka, co považujete za tradiční. Ale tak klasicky si dáme Štědrovečerní večeři, tj. kapra a bramborový salát, pak zazpíváme koledy a vrhneme se na dárky. Večer si pak dáme cukroví a podíváme se na nějakou pěknou pohádku.

Jako člověk „od fochu“, jaké budou podle vás letošní Vánoce?

Na to se zeptejte meteorologů…

Nemyslel jsem počasí, ale „bohatost“ nadílky, vždyť lidé u vás stále objednávají ve velké dárky, ne?

Aha, no tak určitě budou letos chudší než v roce 2008. Ekonomická recese se samozřejmě podepsala i na příjmech domácností a lidé tak za dárky méně utrácejí. Oproti loňskému roku eviduji tak 20% pokles objednávek.

Jaký byl letošní rok z vašeho pohledu? Jak se projevil na vašem podnikání?

Recese se samozřejmě nevyhnula ani mému podnikání. Avšak na začátku roku se mi podařilo uskutečnit můj malý osobní protikrizový balíček, kdy jsem snížil náklady a i přes nižší tržby můžu už s jistotou říci, že rok 2009 v mínusu nezakončím.

To je velký úspěch, mohl byste mi svůj protikrizový balíček blíže popsat?

Dohodl jsem se zaměstnanci na snížení platů, žel jsem jich musel i několik propustit. K tomu jsme se zbavili nějaké techniky a přešli jsme na levnější způsob dodávání dárků.

Můžeme prozradit jaký? Tedy pokud to není obchodní tajemství.

Tajemství to není, rozhodli jsme se roznášení dárků outsourcovat a najali jsme na to externí firmu. Jméno samozřejmě ale kvůli reklamě říkat nebudu.

Rok 2009 byl pro vás:

To po vás ani nechci. Ale zajímalo by mě, jak jste na tom v porovnání s konkurencí?

Konkurence v oboru není sice příliš rozsáhlá, za to je však velice silná. Především firma Santy Clause zaznamenala v posledních letech nebývalý nárůst a zabrala značnou část trhu.

Na to jsem se chtěl zeptat, jak se dá konkurovat takovému mezinárodnímu gigantovi, jakým je Santa Claus? Stojí za ním velké nadnárodní korporace a navíc díky svému velkému záběru po celém světě může snížit ceny na minimum.

Lehké to není, ale určitě se to dá. Snažíme se lidi oslovit jinými věcmi než nízkými cenami. Máme dlouhou tradici, kvalitní výrobky i služby a lidé to oceňují. Doba, kdy každý kupoval jen to nejlevnější zboží, podle mě už naštěstí mizí. V devadesátých letech přišel velký boom všeho západního a v tu dobu, přiznám, jsem měl obavy o budoucnost. Lidé se k nám ale opět vracejí a myslím si, že máme ještě velký potenciál. Navíc se nepotýkáme s žádnými soudy ani problematickými kauzami.

Předpokládám, že tím narážíte na minulost Santa Clause, kdy se jeho jméno údajně vyskytovalo ve svazcích spolupracovníků STB pod přezdívkou Děda Mráz…

Přesně tak, navíc teď městský soud řeší, jakým způsobem Santa Claus platil v České republice daně. Už dlouho jsem české vyšetřovací orgány upozorňoval na nejasnosti ohledně Santa Clause. Jeho firma má totiž například sídlo v daňovém ráji na severním pólu a podle mnohých nevládních organizací, které se zabývají lidskými právy, v podnicích Santa Clause pracují ještě nezletilé děti nazývané skřítky. Jsem rád, že se tím konečně někdo začal zabývat.

V souvislosti s problémy Santa Clause se také často hovořilo o týrání zvířat…

To, že Santa Claus využívá ke své činnosti soby, ohrožený druh, je přímo alarmující. Podle mých informací je řada z nich dokonce nucená létat. Kdybych to měl shrnout, tak já prostě Santa Clausovi nevěřím.

Nechme Santa Clause a vraťme se na závěr k letošním Vánocům, co byste popřál čtenářům serveru Podnikatel.cz?

Určitě hodně zdraví, lásky, porozumění a ať si během nich hlavně odpočinou.

Daně x

Tak k tomu se určitě můžu připojit a děkuji velice za rozhovor.

(Santa Claus podal na server Podnikatel.cz žalobu za údajné uveřejnění pomluvy.
Ježíšek a redakce se od tohoto fiktivního rozhovoru naprosto distancují.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).