Hlavní navigace

Jedno nealko bude muset stát v hospodách méně než pivo

17. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ministerstvo zdravotnictví chce omezit spotřebu alkoholu. A to i tím, že v hospodách bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější alkohol.

Zákon, který předložilo ministerstvo zdravotnictví a který má zakázat kouření v restauracích, reguluje rovněž i prodej alkoholu. Nově se na některých místech alkohol nebude moci prodávat a provozovatelé restaurací a diskoték budou muset nabídnout zákazníkům jeden nealkoholický nápoj v ceně nižší, než kolik u nich stojí nejlevnější alkoholický nápoj. Podnikatelé navíc budou odpovědní za podnapilé mladistvé, kteří se v jejich provozovně nachází. Zákon se nyní nachází v připomínkovém řízení. Pokud bude schválen, platil by od příštího roku.

Čtěte také: Válka proti tabáku: V hospodách nepůjde kouřit a zpřísní se prodej přes internet

Ministerstvo chce omezit dostupnost alkoholu


Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Hlavním cílem nového zákona je v oblasti alkoholu posílit ochranu zdraví před jeho škodlivými účinky, snížit jeho dostupnost a zlepšit vymahatelnost kontrolních předpisů. Spotřeba alkoholu v České republice (ČR) se totiž dlouhodobě drží na vysoké úrovni, konkrétně se jedná o 10 litrů čistého alkoholu za rok na obyvatele včetně dětí. Zhruba třetinu spotřeby tvoří lihoviny. Česko má oproti ostatním státům navíc vysokou míru užívání alkoholu nejen u dospělých, ale i dětí a mladistvých do 16 let. V roce 2011 se ČR dokonce umístila na prvním místě ve spotřebě alkoholu mezi mladistvými, a to jak v kategorii užití alkoholických nápojů během posledních 12 měsíců, tak i v kategorii užití alkoholických nápojů za posledních 30 dnů.

Podle ministerstva patří mezi nejúčinnější nástroje pro omezení spotřeby omezení dostupnosti prodeje a podávání alkoholických nápojů, včetně úpravy jejich cenové dostupnosti. Proto návrh zákona obsahuje ustanovení, která omezují místa prodeje a podávání alkoholických nápojů. Především se jedná o ta místa, kde v praxi nedochází k účinné kontrole prodání či podání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let věku nebo osobám zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Otázkou kontroly prodeje a dostupnosti alkoholických nápojů je nutné se zabývat i v souvislosti s nedávnou tzv. metanolovou aférou, doplňuje v důvodové zprávě zákona.

Jedno nealko musí být levnější jak alkohol

Nově tak zákon zakazuje, stejně jako v případě tabákových a ostatních výrobků, prodej alkoholických nápojů prostřednictvím prodejních automatů. Dále zákon upřesňuje, že v prodejnách potravin a stáncích s občerstvením, lze alkoholické nápoje prodávat pouze jako doplňkový sortiment. I nadále zůstává možné příležitostně prodávat alkoholické nápoje na výročních trzích, veřejnosti přístupných slavnostech, kulturních akcích včetně tanečních zábav a diskoték. Výročními trhy se v tomto případě rozumí např. vánoční či velikonoční trhy, nebo trhy spojené s nějakým státním svátkem (významným výročím). Nově, oproti stávající úpravě zákona o spotřebních daních, se tento povolený příležitostný prodej nebude týkat pouze rozlévaných, ale i balených alkoholických nápojů, píše se v důvodové zprávě.

Další novinkou, kterou chce ministerstvo omezit konzumaci alkoholu, je zavedení povinnosti pro provozovatele restaurací a stánků s občerstvením, aby alespoň jeden nealkoholický nápoj byl levnější než nejlevnější alkoholický nápoj stejného objemu. Jak se uvádí v důvodové zprávě, toto opatření ministerstvo navrhlo na základě poznatků z praxe, kdy ve většině provozoven stravovacích služeb je cenově nejdostupnější alkoholický nápoj, většinou tzv. malé pivo. 

Alkohol půjde i nadále prodávat přes internet. Stejně jako v případě cigaret však bude muset provozovatel e-shopu přijmout taková opatření, kterými vyloučí prodej osobám mladším 18 let. Způsob splnění této povinnosti je ponechán na volbě provozovatele (např. osobní převzetí zboží kupujícím ve výdejním místě po ověření věku kupujícího). Naopak za nedostatečné zabezpečení splnění této povinnosti lze považovat např. požadavek na vyplnění čestného prohlášení kupujícím před odesláním objednávky bez náležitého ověření věku kupujícího.

Čtěte také: Alkohol, cigarety a erotiku lze kupovat až od 18. Jak to ošetřit na internetu?

Hospodští budou zodpovědní za své mladistvé hosty

Zákon kromě omezení prodeje zpřísňuje také tresty a rozšiřuje odpovědnost podnikatelů. Za prodej alkoholu nezletilým tak nebude postižen jen zaměstnanec, ale i samotný majitel obchodu. Provozovatel obchodu, restaurace či třeba diskotéky navíc bude odpovědný i za to, pokud u něj mladiství požívá alkohol, přestože mu ho on neprodal. Podnikatelé budou odpovědní i za případy, kdy se v jejich zařízení zdržuje nezletilý, který je pod vlivem alkoholu. Způsob zajištění dodržování tohoto ustanovení je na samotném provozovateli. Například lze zjevně podnapilého mladistvého do provozovny nevpustit, a pokud se zde již vyskytuje, lze jej vyzvat k opuštění provozovny nebo ho vyvést, uvádí se v důvodové zprávě k zákonu.

Daně x

Důležitou součást zákona tvoří samotné tresty. Za prodej alkoholických nápojů a tabákových a ostatních výrobků osobě mladší 18 let bude možno uložit pokutu v rozpětí 50 tis. Kč až 1 milion Kč (v současnosti činí horní hranice výše pokuty 500 tis. Kč). Při opakovaném porušení pravidel půjde uložit dokonce až dvojnásobně vysoká pokuta. Stejně jako dosud budou moci kontroloři provozovateli uložit vedle pokuty i zákaz činnosti až na dobu dvou let.

Zákon dále přináší možnost uzavření provozovny, které by mělo vést k posílení vymahatelnosti zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. Jedná se o krajní opatření, které má primárně povahu ochranného opatření k odstranění protiprávního stavu, tedy nikoliv povahu sankce. Lze k němu přistoupit pouze v případě, že dojde k závažnému porušení zákonem vymezených povinností, uzavírá se v důvodové zprávě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).