Hlavní navigace

Jednání tripartity na druhý pokus

1. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na dnešek je naplánované další jednání tripartity, tedy vlády, odborů (jako zástupců zaměstnanců) a zaměstnavatelů o novele zákona o zaměstnanosti. První jednání 28. března skončilo ještě před zahájením – odboráři ze zasedání odešli, když se do nich premiér Mirek Topolánek ostře pustil kvůli stravenkám. Ten se jim následně omluvil a vyzval je k dalšímu jednání. Projednávat novelu by měla vláda již na své zístřejší schůzi.

Odbory požádaly o projednání novely, protože s některými navrhovanými body nesouhlasí. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) odmítá především redukci podpor v nezaměstnanosti a zpřísnění podmínek pro výplatu podpor. ČMKOS toto neodůvodněné zpřísnění podmínek pro výplatu podpory v nezaměstnanosti a podmínek pro jejich přiznání zásadně odmítá, píše konfederace ve stanovisku k zákonu, které zveřejnila na svých internetových stránkách.

Odbory jsou také proti konceptu zelených karet. ČMKOS s navrženou úpravou zásadně nesouhlasí, neboť podle jejího názoru povede k snížení regulace zaměstnávání cizinců na českém trhu práce, k oslabení role MPSV (Ministerstva práce a sociálních věcí) v této agendě a ve svém důsledku i k snížení ochrany českého trhu práce a k prohloubení problémů v oblasti nelegálního zaměstnávání, tvrdí konfederace.

skoleni_15_4

Podnikatelé naopak na zelené karty netrpělivě čekají. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je trápí již poměrně dlouho a v zaměstnávání cizinců vidí východisko. Zaměstnat cizince ale dnes není zcela jednoduché. Po novele zákona o zaměstnanosti volal například už v listopadu 2007 na Dni podnikatelů předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Břetislav Ošťádal. Nedostatek pracovních sil označil za jeden z problémů podnikatelů. Tvrdil, že připravované zelené karty až od cca poloviny roku 2008, přijdou pro podnikatele pozdě.

Zákon o zaměstnanosti byl přitom novelizován poměrně nedávno v souvislosti s reformou veřejných financí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).