Hlavní navigace

Jazýčky polechtá i vegetariánský kuchař

30. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Restaurace s názvem Góvinda jsou známé po celém světě svými chutnými a výživnými vegetariánskými pokrmy. V Praze mají dokonce dvě pobočky. Do jedné z nich s námi můžete nahlédnout.
Restaurace: Góvinda
Lokace: Praha 8, ulice Na Hrázi
Typ: Speciality indické kuchyně

V pražské ulici Na Hrázi, kterou najdete u metra Palmovka, stojí vedle sebe několik restaurací a jedna vinárna. My jsme si s Gurmánem vybrali vegetariánskou restauraci Góvinda. Restaurace je inspirovaná védskou kulturou a nabízí speciality indické kuchyně. V příjemné atmosféře ochutnáte každý den jiný jídelníček, který zkušení kuchaři vaří podle tradičních védských zásad.

Jídelníček se vždycky skládá z pěti druhů jídel: polévky (zeleninové nebo luštěninové), rýže, sabdží (to je zeleninový pokrm), salátu a čatní (to je zase ovoce připravené pikantním způsobem, které má napomáhat trávení), k pití je připraven čaj.

Náš jídelníček

  1. Medový čaj
  2. Hrachová polévka
  3. Papriková rýže
  4. Sabotzi z hrášku, brambor, květáku a mrkve
  5. Slunečnicové pečivo
  6. Sladký salát

Za tento jídelníček platí důchodci a děti 95 Kč, studenti 100 korun a ostatní návštěvníci 105. Přídavek je zdarma. Jídlo si můžete odnést sebou za cenu 110 korun. Kromě běžného menu si můžete zakoupit sladkosti vyrobené místními kuchaři.

Kdo z nás někdy nevyzkoušel nějakou tu zaručenou dietu nebo nenahlédl ze zvědavosti do cizí kuchyně?

Pokud máte dost všech těch hovězích, vepřových a kuřecích mas nadopovaných hormony, pak nejen z tohoto důvodu uvítáte nový směr, který má tři zásady. Védy definují pravého vegetariána jako toho, kdo nejí žádné maso, ryby ani vejce. Pokud by vám vegetariánská strava v Góvindě zachutnala, máte napůl vyhráno, protože suroviny pro výrobu vegetariánských pokrmů se dají u nás bez problémů sehnat, včetně koření. Druhou otázkou je, jak dlouho je možné jíst stále dokola rýži a brambory? Pak už stojí za zvážení zakoupit si nějakou vegetariánskou kuchařku a ponořit se do hloubky receptur vegetariánské stravy. Nový směr asi nepřijmete hned, dejte si čas na to o něm přemýšlet, určitě stojí za to ho alespoň na chvíli zkusit. Pomoci vám mohou zase přímo na místě, kde se konají různé semináře.

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Jsme to, co jíme

Indie je tradičně vegetariánská, neboť její dávná védská kultura učí, že každý život je posvátný a že zbytečné zabíjení nevinných tvorů je hrubým porušováním božích zákonů. V restauraci Góvinda se o jídle přemýšlí, chodí sem místní indická komunita. Také Češi, kteří přijali jejich filosofii, včetně typického indického oblečení, ale i nepravidelní hosté, jako jsem já. A protože mi není jejich filosofie cizí, budu se sem ráda vracet. Jídlo bylo velmi chutné. Nebojte se nějaké drastické změny, ani toho, že byste chrupali celý oběd zrníčka. Bylo mi sympatické, že i rodiče vedou své děti k vegetariánství. Jen možná pozor na indické koření, i když já jsem neměla nijak výrazně pálivé jídlo.

Daně x

Interiér

Je rozdělen na dvě části. Ve spodní části jsou klasické dřevěné židle, stoly a bar, kde se vydává jídlo. Restaurace je bez obsluhy. U vysokého stropu je vytvořen malý prostor, vysoký podle mých odhadů asi 130 cm, kam se vychází po prudkých schodech, u kterých si zujete obuv a pak opatrně vyjdete nahoru (napodruhé je už vyběhnete). Nahoře jsou nízké stoly, u kterých sedíte na podložkách. Prostor restaurace je plný živých květin, obrazů s duchovní tématikou a velmi příjemnou indickou hudbou, která vás občas i roztančí.

Služby

Restaurace dodržuje osmihodinovou pracovní dobu, takže si návštěvu této restaurace musíte naplánovat mezi 12–18 hodinou. Můžete tu i bez problémů zaparkovat, pod autobusovým nádražím je k dispozici velké bezplatné parkoviště. A přímo z ulice je vchod do metra Palmovka. Větší pobočku Góvindy najdete v Praze 1, v Soukenické ulici. Kromě restaurace můžete zajít do jejich indického obchůdku. V něm najdete různé zboží z Indie – od vonných tyčinek, koření až po tradiční oblečení, šperky a také duchovní literaturu. Restaurace v Praze 8 se nachází v budově Divadla pod Palmovkou, takže mě napadá, že zdravou a chutnou večeři můžete spojit s návštěvou divadelního představení. Gurmán uděluje restauraci Góvinda 4 hvězdičky.

GURMÁN: Góvinda
Vchod_small
Bar_small
Mistnost_small
Jidlo_small
Gurmán - hodnocení 4

Jakou preferujete kuchyni?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).