Hlavní navigace

S českými podnikateli chtějí více spolupracovat Japonci

4. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V dnešních dopoledních hodinách po více jak deseti letech navštívila Českou republiku delegace nejvýznamějších japonských podnikatelů, kteří jsou ve sdružení Federace ekonomických organizací – Nippon Keidanren. Zástupcem, který delegaci přijal na Úřadě vlády, byl pověřen vícepremiér Alexandr Vondra.

Hlavními tématy setkání byly česko-japonské vztahy, neustále problematické globální oteplování a také nadcházející předsednictví naší země v Radě EU. Při jednání se řešila také otázka o ochraně investic. V naší zemi je největší koncentrace japonských firem ve střední a východní Evropě. Přesto jsme snad jediná země OECD, která nemá s Japonskem podepsanou dvoustrannou smlouvu o ochraně investic, řekl při jednání vicepremiér Alexandr Vondra.

Se situací souhlasil také předseda Nippo Keidarenu Fujio Mitarai a dodal: Stále více japonských firem investuje v ČR, proto je prohlubování spolupráce velmi důležité a byli bychom velmi rádi, kdyby vznikla smlouva o ochraně investic. Největšími aktivitami podnikatelů obou zemí je v posledních letech oblast hi-tech.

Obchodní, ekologická, vědecká a ekonomická spolupráce mezi Japonskem a Českou republikou by se měla posílit i za podpory summitu, který je plánován na první polovinu roku 2009 v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).