Hlavní navigace

Jak vyzrát na módu v roce 2008 a vyhnout se faux pas

31. 1. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Ne každý podnikatel či podnikatelka se v módě vyzná nebo má čas sledovat neustále módní trendy. Přesto nikdo nechce svým zevnějškem negativně zapůsobit na obchodní partnery a klienty. Business server Podnikatel.cz proto přináší ve spolupráci s módní značkou Pietro Filipi malou exkurzi do tajů módy.

Pro Čechy typické bílé ponožky v tmavých polobotkách nebo v létě dokonce v sandálech vidíme na ulici v poslední době už jen sporadicky, u pánů v obleku naštěstí prakticky vůbec. Přesto má móda, zvláště v business prostředí, svá pravidla, jejichž dodržováním je možné se vyvarovat nechtěným a nepříjemným situacím a rozpakům.

Kostým a oblek již nejsou pouze nepohodlným formálním kouskem oblečení, nýbrž jedná-li se o kvalitní kousek, stane se základem šatníku každé podnikatelky a podnikatele, kteří se na něj budou moci spolehnout při mnoha příležitostech.

První nákupy

Nákupu kostýmu či obleku pro obchodní a podobné příležitosti se zřejmě nevyhne ani největší odpůrce tohoto stylu. Zvláště tomu, kdo si jde vybrat svůj první oblek či kostýmek, mohou pomoci užitečné rady, na co dávat pozor již při výběru. Oblek nebo kostým, pokud je dobře vybraný, dokáže zdůraznit právě to, co je na konkrétním člověku pěkné, a schovat některé nelichotivé proporce.

  • renomovaná značka – záruka kvality a dobrého servisu – jde-li si začínající podnikatel či podnikatelka poprvé koupit oblek nebo kostým, je vždy lepší spolehnout se na renomovanou značku. Nejen kvůli kvalitě samotného oblečení, ale také kvůli servisu, který je školený personál schopný v obchodě poskytnout. S největší pravděpodobností se tak vyhne personálu, který se bude rozplývat nad každým sakem, které kupující na sebe oblékne, i když bude o pár velikostí menší nebo větší.
  • materiál - při výběru se vyplatí ptát se na materiál. Nejkvalitnější obleky a kostýmy jsou z vlny, která je tenká, prodyšná a často také speciálně upravovaná proti zmačkání. U pánských obleků je často kvalita vlněného vlákna uvedena na nášivce v podšívce saka. Ne každý se vyzná v symbolech a personál s tím počítá. Proto není potřeba se bát zeptat, co tyto etikety o obleku říkají.
  • barva - u prvního obleku nebo kostýmu je lepší dát přednost klasickým barvám jako jsou šedá, antracitová, hnědá nebo tmavě modrá, neboť se snadno zkombinují s mnoha jinými barvami. Sezónní barvy jsou spíše vhodné pro toho, kdo už více obleků či kostýmů má a chce jít s trendy sezóny. Při volbě barvy je také důležité zvážit, pro jaké příležitosti bude oblek či kostým využit nejčastěji. Např. černý oblek nebo kostým je vhodný spíše pro večerní nebo formální pracovní příležitosti.
    Na zimu jsou vhodnější tmavší barvy, na léto nabízí většina značek i světlejší, ale i přesto sáhne řada žen i v létě po tmavě modré nebo černé, ovšem například ve lněném nebo bavlněném provedení.
  • velikost – se správnou velikostí by měl jednoznačně poradit personál v obchodě. Přestože ženy obvykle svoji velikost znají, i tak je dobré nechat si poradit. Často se vyplatí vyzkoušet kostýmové sako s různými typy košil i s tenkým svetříkem, zkusit si v sukni sednout apod. Pánové často dělají chybu při koupi svého prvního obleku volbou špatné velikosti. Přestože jsou už dávno pryč doby volných sak, širokých rukávů a nohavic, stále kupují oblek větší, než je správné. Trendy totiž nyní jednoznačně velí nosit užší, vyštíhlené střihy, které působí mladistvějším, modernějším dojmem. K takovému obleku navíc patří i užší střih košile a užší tvar kravaty.
  • styl ženy se rozhodují pro sukně nebo kalhoty především podle typu své postavy a tedy podle toho, co jim sluší více. Obecně se dá říci, že postavě typu jablko (silnější pas, štíhlé boky a nohy) může slušet obojí, tady spíš záleží na střihu saka a na tom, jak dokáže správně opticky vytvarovat pas. Ženám s postavou typu hruška (štíhlý pas, silnější boky a stehna) obecně více sedí sukně, která skryje lépe tyto partie, ale vše je samozřejmě individuální.
    pánů lze rozhodně doporučit jednořadové sako (knoflíky v jedné řadě). Dvouřadé (knoflíky ve dvou řadách) je lepší raději schovat do skříně a vyčkat na případný návrat do módy. Teď by s ním uspěl snad jedině princ Charles.
    Dnes se tedy spíš klade důraz na počet knoflíků na saku: tři jsou velmi formální, dva trendové a jeden patří na sportovní nebo velmi ležérní saka.

Pravidla, kterými nic nezkazíte

Ani ten, kdo se v módě ne úplně vyzná, a přesto mu záleží na tom, jak vypadá při pracovních a podobných schůzkách, nemusí být ztracen a zoufalý. Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly:

  • tón v tónu – při tomto pravidlu nelze de facto udělat žádnou chybu. K černému nebo šedému obleku volíme boty opět černé nebo antracitové, k hnědému pak zase hnědé.
  • ponožky - zde se žádné výstřelky nepřipouští, proto kreativní nápady ponechme raději stranou. Platí, že barva ponožek by měla odpovídat barvě bot. Oblekové ponožky by měly být jednobarevné a vyšší. Rozhodně by při posazení nemělo vykouknout holé lýtko, proužky na ponožkách nebo jiné vzory či dokonce obrázky, u žen například nevzhledný lem silonových ponožek.
  • boty pánové volí ke klasickému obleku s kravatou, popř. i vestou, která se vrátila do módy, pouze klasické oblekové boty. Tzn. zavazovací, kožené a jednoduchého tvaru. Zapomeňte na mokasíny nebo dokonce na boty na vyšší podrážce se vzorkem!
    dámské obuvi nejsou pravidla tak striktní, přesto i zde platí pro tuto sezónu „méně barev je více“. Je lepší si pohrát s odstíny téže barvy než s mnoha různými. Kdo touží po barevném oživení, může sáhnout např. po šátku nebo šperku.
  • pánské sako a jeho zapínání – u saka se třemi knoflíky se nosí vždy spodní knoflík rozepnutý. To platí i u saka se dvěma knoflíky. Sportovní jednoknoflíkové se nosí samozřejmě zapnuté.
  • košile a kravata – kombinace košile a kravaty je poměrně individuální záležitostí. Kravata je, dá se říci, jedinou věcí, kterou mohou pánové svůj zevnějšek ozvláštnit. Přesto i zde existují určitá pravidla. Vzory se používají klasické, tedy pruhy a puntíky, případně jiné, ale decentní, spíše v tlumených barvách. Elegantní je kombinace stejné barvy na košili a kravatě, ovšem na košili je barva matná, na kravatě lesklá. Samozřejmě obojí bez vzorku. Vhodná je také třeba bílá košile s tenkým proužkem v tlumené barvě zkombinovaná s kravatou s výraznějším vzorem. Je však vhodné, aby se na kravatě objevila stejná barva, jaká je na proužku košile. Zároveň platí, že na košili a kravatě by se neměly potkat dva výrazné vzory.
  • doplňky – pánové by se určitě měli vyvarovat výrazného opasku, který ke klasickému obleku rozhodně nepatří. A už vůbec ne s mobilním telefonem.
  • punčochové kalhoty  – dá se říci, že se jedná o povinný doplněk dámského kostýmku se sukní při formálních obchodních příležitostech. Zásadně však v tělové barvě a bez vzoru. Pro denní nošení se doporučují matné, nikoliv lesklé.

Trendem letošního jara a léta bude lesk

Pro podnikatele a podnikatelky, kteří se v business prostředí pohybují již nějakou dobu a kteří touží být trendy každý rok, máme několik tipů pro toto jaro a léto.

Toto období přinese do business módy elegantní lesky ve stříbrné a temně modré. Stále se bude nosit černá a široká škála šedé. Stálicemi zůstávají i přírodní odstíny země a písku, a to zejména na lněných materiálech. I letos bude platit pravidlo barevné umírněnosti, kdy trendem bude právě doplnění těchto tlumených barev o lesk.

Brand24

I u pánských obleků se objeví v jarní a letní nabídce vysoce kvalitní materiály s elegantními odlesky. Jasné, zářivé barvy nejsou u business oděvů v módě již poměrně dlouho a tento trend bude pokračovat. I barvy košil a kravat budou proto spíše tlumené, s klasickými dezény jako jsou proužky nebo puntíky.

Dress code

Spousta firem a institucí striktně dbá na vzhled svých zaměstnanců, zvláště jednají-li pravidelně se zákazníky nebo obchodními partnery. Často proto řeší image pracovníků vnitřními závaznými pravidly v oblékání, tzv. dress code. Prostřednictvím těchto pravidel určí například, jaké barvy je vhodné nosit (zákaz ostrých nebo neonových barev), jak velký může být výstřih (často maximálně ke klíční kosti), délka sukně (často maximálně těsně nad koleno) a upravuje i pravidla pro nošení punčochových kalhot.

Koupit správný oblek nebo kostým není jednoduché, ale také to není věda. Pokud proto máte pocit, že vám v obchodě neumí poradit, jděte raději jinam.

Orientujete se v módě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).