Hlavní navigace

Za které grafické programy nezaplatíte ani korunu?

18. 8. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Pokud při své každodenní pracovní činnosti vytváříte 2D výkresy či 3D modely a vizualizace, pak se neobejdete bez patřičného softwarového vybavení. Můžete jej však získat a používat zcela zdarma.

Existuje celá řada propracovaných programů, které jsou určeny k tvorbě projektové dokumentace nebo přípravě realistických vizualizací a modelů. Za používání převážné většiny těchto nástrojů je ale nutné jejich tvůrcům zaplatit mnohdy nemalý finanční obnos.

Existuje hned několik různých příčin, proč tomu tak je. Zaprvé se jedná o software určený pro specifický okruh uživatelů a náklady vynaložené na jeho vývoj tak musí být rozloženy mezi menší množství prodaných licencí. Zadruhé svou roli sehrává i hledisko oblíbenosti daného softwaru na lokálních trzích.

Pro názornost si uveďme jednoduchý příklad. Pokud si budete chtít pořídit do vaší firmy v Evropě hojně používaný AutoCAD, pak za jednu jeho licenci  zaplatíte zhruba 120 000 Kč (odlehčená verze LT, která umožňuje pouze tvorbu 2D výkresů, pak vyjde na přibližně na 40 000 Kč). V Americe je plnohodnotný AutoCAD nabízen za přibližně 4000 dolarů, což při současném kurzu amerického dolaru k české koruně vychází na 68 000 Kč. To je zhruba polovina. Asi nejednoho zájemce o koupi takového produktu napadne myšlenka, že jej pořídí v zahraničí. Tak jednoduché to ovšem není. Zakoupený software totiž nelze dlouhodobě používat mimo území, pro jehož trh je určen (lze s ním pouze krátkodobě vycestovat). Pokud tedy chcete na nákupu softwaru pro grafické práce ušetřit, musíte se porozhlédnout u konkurence, která v naší zemi nabízí svůj produkt levněji. V ojedinělých případech se pak můžete setkat s bezplatnými programy, které se funkčně vyrovnají svým placeným kolegům. A těmi se budeme nyní zabývat.

Nabízí se otázka: jak je možné, že se tvůrcům takto specifického druhu softwaru vyplatí poskytovat svůj produkt uživatelům bezplatně? Odpověď je poměrně prostá. Grafické programy nabízené jako freeware ke komerčním účelům mohou sloužit jako upoutávka na ostatní komerční produkty výrobce, které si uživatel následně zakoupí. Nebo výrobce pro svůj program poskytuje doplňky, jejichž používání je již zpoplatněno. Jak se již v minulosti několikrát ukázalo, tento obchodní model skutečně funguje. Tvůrci softwaru také mohou za poskytnutí bezplatného nástroje od uživatelů na oplátku získat určitou protihodnotu v podobě zpětného poskytnutí jejich výtvorů. Čtěte více: Jak vybavit firemní počítač softwarem zcela zdarma?

Jaké grafické programy tedy lze používat ke komerčním účelům zcela bezplatně? Ačkoliv jistě nezmíníme všechny, pár zajímavých produktů si nyní představíme.

DraftSight

Výše uvedený příklad s porovnáním pořizovací ceny AutoCADu nebyl zvolen zcela náhodně. Existuje totiž plnohodnotná náhrada tohoto softwaru, kterou budete moci používat ke komerčním účelům zcela bezplatně. Program se jmenuje DraftSight a uživatelům nabízí prakticky vše, na co jsou z klasického AutoCADu zvyklí. Jedná se ovšem pouze o nástroj pro tvorbu 2D projektové dokumentace, 3D modelář již není v produktu obsažen. To však není pro běžné rýsování žádnou překážkou. Program do jisté míry „kopíruje“ svého známějšího placeného kolegu. Jeho grafické prostředí jako by „z oka vypadlo“ tomu, které je součástí AutoCADu již dlouhou řadu let (v současnosti AutoCAD používá moderní ribbon menu, ovšem někteří uživatelé stále zůstávají věrní klasické podobě paletek). Taktéž v programu DraftSight fungují s AutoCADem shodné klávesové zkratky a příkazy. Podpora formátu „dwg“ je v programu DraftSight na velmi dobré úrovni a vaše výkresy budete moci ukládat do formátu dwg ve verzi R12 až R2010.

Českého uživatele ovšem zřejmě nejvíce potěší skutečnost, že program DraftSight je kompletně lokalizován do češtiny. Před tím, než začnete samostatnou licenci programu používat, je nutné provést její registraci. Bez této aktivace bude produkt funkční pouze 30 dní. Registrace však není nic složitého. Stačí pouze zadat vaši e-mailovou adresu, na kterou vám bude následně zaslána zpráva s odkazem pro dokončení registrace.

Společnost Dassault Systèmes, která stojí za vývojem programu DraftSight nabízí uživatelům také placenou službu, která jim zajistí pomoc s instalací a konfigurací tohoto bezplatného produktu. Využívat ji však samozřejmě nemusíte. Lze se totiž s dotazy obrátit přímo na komunitu uživatelů.

DWG TrueView

Pokud si chcete výkresy pouze prohlížet a nepotřebujete je upravovat či vytvářet, pak by vás mohl zaujmout také program DWG TrueView. Ten pochází od společnosti Autodesk a umožňuje uživatelům prohlížení výkresů, jejich tisk, nebo vzájemnou konverzi výkresů mezi různými verzemi AutoCADu. Potěšující je i možnost měření délek a ploch či převod výkresů z dwg či dxf do formátu dwf. Program disponuje grafickým prostředím, které je shodné s tím, jež znají uživatelé z AutoCADu. Pomocí příslušných voleb si tak můžete v DWG TrueView nechat zobrazit ribbon menu s nejpoužívanějšími příkazy. Čtěte také: Čtěte, jak vypalovat disky nebo prohlížet poštu na firemním počítači zadarmo

Google SketchUp

Doposud byla řeč pouze o tvorbě dvourozměrných výkresů. Jaký program však můžete bezplatně použít k tvorbě prostorových 3D modelů a vizualizací? Řešením je nástroj Google SketchUp. Ten najde uplatnění nejen v technických odvětvích, jakými jsou stavebnictví či strojírenství, ale také u filmařů a producentů počítačových her.

Daně x

Jedná se o plnohodnotný 3D modelář, s jehož pomocí můžete vytvářet například vizualizace nebo prostorové skici. Zajímavé je také propojení se službou Google Earth, do níž lze pomocí nástroje SketchUp vytvářet objekty. Bezplatná varianta programu umožňuje export pouze do několika málo formátů. Pokud byste tak například potřebovali váš výtvor dále upravovat v ostatních grafických programech, pak budete muset sáhnout po placené variantě aplikace. Omezení bezplatné verze při importu a exportu však lze obejít pomocí Ruby skriptu. Některé programy, jako například ArchiCAD, navíc nabízejí doplňky, s jejichž pomocí lze výtvory z bezplatného SketchUp snadno importovat. Do programu Google SketchUp však můžete poměrně snadno naimportovat vaše dřívější výtvory z ostatních 3D modelačních programů. Příjemné navíc je, že do programu lze nahrát leteckou fotografii včetně topografie z digitálního glóbu Google Earth. Pokud byste se chtěli s programem podrobně seznámit, pak právě vám internetový gigant nabízí celou řadu výukových video tutoriálů, s jejichž pomocí byste měli práci v Google SketchUp zvládnout.

Gimp

programu Gimp již byla řeč v jednom z minulých dílů našeho seriálu. Je však vhodné jej na tomto místě opět zmínit. Pokud totiž budete chtít vaši vizualizaci dodatečně graficky upravit, pak právě pro vás je tento program vhodnou volbou. Umožňuje totiž tvorbu náročných bitmapových obrázků a pokročilé úpravy včetně vytváření působivých efektů. Standardní součástí Gimpu je i bohatá škála editačních nástrojů. Využít můžete například možnost práce s kanály, vrstvami a cestami, grafické filtry a standardní nástroje (štětec, pero, tužka, razítko, apod.). Čtěte více: Pořiďte si do firemního PC antivir nebo kancelářský balík zadarmo

Bezplatné programy
Kvalitní bezplatné grafické programy Levné a profesionální programy
DraftSight AutoCAD LT
DWG TrueView
Google SketchUp ArchiCAD
Gimp Adobe Photoshop
3DS Max

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).