Hlavní navigace

Jak skloubit dovolené zaměstnanců a nezůstat ve firmě sám

8. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Léto už je v plném proudu a s ním přišel i čas tolik očekávaných dovolených. Pro zaměstnavatele je důležité zkoordinovat dovolené svých zaměstnanců, aby předešel situaci, že třeba zůstane ve firmě dva týdny sám.

Problematiku dovolené relativně podrobně popisuje zákoník práce. Business server Podnikatel.cz také již dříve o dovolených informoval v článcích Prodlouženou dovolenou nesmíme přidělovat jen „oblíbencům“ a Jak na čerpání dovolené a převod do nového zaměstnání?

Kdo rozhoduje o čerpání dovolené

V zásadě platí, že o dovolené rozhoduje zaměstnavatel, který určí, kdo a kdy bude dovolenou čerpat. Zaměstnavatel má možnost čerpání dovolené i nařídit. Pokud k tomuto nařízenému čerpání dovolené dojde, v zásadě jediným limitem je povinnost umožnit zaměstnanci čerpání alespoň dvou týdnů dovolené vcelku.

V praxi se zaměstnavatelé až na výjimky spíše snaží vyjít zaměstnancům vstříc a čekají na zaměstnance, který o dovolenou požádá. Pokud tomu nebrání provozní důvody, většinou vyhoví. Dovolenou nařizují zpravidla jen kolem Vánoc, při hromadné dovolené zejména ve výrobě (během odstávky) a také v případě, že si zaměstnanec sám dovolenou nedokáže vybrat a zaměstnavatel mu volno musí vnutit, sděluje business serveru Podnikatel.cz Jakub Hejsek, Branch Manager společnosti Grafton Recruitment. V oblasti služeb se poměrně často stává, že zaměstnavatel může vyhovět jen části žádostí o dovolenou, aby například předešel situaci, kdy celý jeden tým bude na dovolené ve stejnou dobu.

Plánování dovolených ve firmě

Obecně zaměstnavatelé preferují, když zaměstnanci čerpají delší souvislé úseky dovolené vcelku. Pro zaměstnavatele je určitě jednodušší takové dovolené předvídat a plánovat. Stejně tak si zaměstnanec více odpočine při kupříkladu celém týdnu dovolené než při postupnému čerpání pěti dnů.

Zaměstnavatel i zaměstnanci by měli postupovat maximálně vstřícně. Pokud se stane, že ne všem je možné vyhovět, musí platit jednoznačná a konzistentně dodržovaná pravidla přidělování termínů dovolené. Nejjednodušší a nejakceptovatel­nější je přidělování dovolené podle pořadí nahlášení, jinou alternativou je postupovat podle seniority ve společnosti.

Na naší pobočce například při přidělování termínů dovolené v nejvíce žádaných obdobích roku (kolem státních svátků) postupujeme formou konzultací s jednotlivými týmy, které samy navrhují, kdo a kdy na dovolenou půjde, dodává Jakub Hejsek. Protože je takových období v roce více, zaměstnanci mají velmi dobrou možnost se domluvit, aniž by někdo byl poškozen.

Dovolená v praxi

Zaměstnanci společnosti T-Mobile mají nárok čerpat 25 dní placené dovolené, plus 2 dny osobního volna (ty mohou využít pro řešení osobních záležitostí) a také tzv. Jeden den pro váš dobrý skutek, který zaměstnanci tráví prací na nejrůznějších dobročinných projektech. Čtěte více: Prodlouženou dovolenou nesmíme přidělovat jen „oblíbencům”.

Co se týče neplaceného volna, vždy záleží na individuální domluvě s nadřízeným, v letošním roce jsme také zavedli novinku, tzv. Career break, informuje business server Podnikatel.cz Jitka Pacolová ze společnosti T-Mobile. Career break je součástí flexibilní pracovní doby (kam patří ještě job sharing – sdílené pracovní místo, zkrácené úvazky a možnost práce z domova). Čtěte více: Flexibilní formy zaměstnání jsou stále oblíbenější.

Přerušení výkonu práce je založeno na písemné žádosti zaměstnance o poskytnutí dlouhodobého neplaceného volna z osobních důvodů zaměstnance a může trvat 1 až 6 kalendářních měsíců.

školení květen 24 - novinky

Jak informuje Filip Hrubý ze společnosti Vodafone, jejich zaměstnanci mají nárok na 5 týdnů placené dovolené, které si mohou vybrat najednou nebo po částech. Délka neplaceného volna závisí na dohodě zaměstnance s jeho nadřízeným a může dosáhnout až délky několika měsíců. V několika případech již někteří zaměstnanci měli i roční neplacené volno. Vodafone navíc svým zaměstnancům, kteří přes léto působí jako vedoucí na dětských táborech, nabízí až 2 týdenní placené volno, opět v závislosti na individuální dohodě zaměstnance a nadřízeného, dodává Filip Hrubý.

Zaměstnanci společnosti Telefónica O2 mají k dispozici o jeden týden více, než je základní výměra dovolené, a to celkem 5 týdnů. Ostatní typy volna vycházejí jak ze zákona a podnikové kolektivní smlouvy, tak v některých případech z dohody s nadřízeným, řekla business serveru Podnikatel.cz Hana Hejsková.

Poskytujete vašim zaměstnancům dovolenou nad rámec zákonem stanovených 4 týdnů dovolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).