Hlavní navigace

Jak se dnes mají burzy?

22. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešní den zahájily světové burzy poklesem. Způsobily to problémy na burzách v Maďarsku a Rumunsku a obavy ze světové recese a jejího negativního vlivu na poptávku po komoditách. Ceny ropy a kovů tak klesaly a snižovaly tržby těžebních a energetických společností, přes které se tato pesimistická nálada přenesla až na burzy.

Světové burzy se dnes přidaly ke včerejšímu poklesu na Wall Street. Poklesy způsobují problémy na burzách Maďarska a Rumunska a obavy z globální recese, jež by způsobila snižování zájmu po komoditách. To tlačí dolů ceny ropy a kovů a zmenšuje zisky těžebních a energetických společností. Právě zde se nachází pojítko, které způsobuje, že nejistota na komoditních trzích se přenáší i na burzy cenných papírů. Wall Street proto v úterý končila obchodování poklesem a tento vývoj se pak přelil i na ostatní buzry v celém světě.

Pražská burza se i přes to, že začátkem obchodování rostla a během dopoledne přidávala kolem dvou procent, nakonec přidala ke zbytku Evropy a ve 13 hodin už ztrácela 2,78 %. K poklesu nejvíce přispívaly akcie společnosti Erste bank a CETV. Růstem situaci mírně napravuje společnost Telefónica O2, jejíž akcie si připisovaly více než 4 %. Čtěte více: Pražská burza bude patřit Vídni

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).