Hlavní navigace

Jak hospodaří obce? Reálné riziko platební neschopnosti hrozí jen trojici z nich

10. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podnikatelé řeší vlastní hospodaření neustále. Jak ale hospodaří obce, kde firmy sídlí? To si teď může každý na internetu prověřit.

Podnikatelé i široká veřejnost si mohou přes internet vyhledat informace o tom, jak v loňském roce hospodařila obec, v níž podnikají nebo žijí. Ministerstvo financí totiž výsledky monitoringu hospodaření obcí za rok 2011 zveřejnilo na svých webových stránkách. V databázi přitom lze vyhledávat podle IČ obce nebo podle samotného sídla.

Každý občan se bude moci seznámit, jak jeho obec hospodařila a zda je hodnocena jako riziková, řekl ke zveřejnění finančních dat ministr financí Miroslav Kalousek, který informovanost veřejnosti považuje za důležitou prevenci před platební neschopností obcí.

Přes osmdesát obcí je rizikových

V databázi se objevují informace o hospodářské situaci 6243 samosprávných obcí. V monitoringu se projevuje osmnáct sledovaných kriterií z oblasti hospodaření obcí a jejich příspěvkových organizací. Zásadní přitom je ukazatel celkové likvidity a ukazatel podílu cizích zdrojů k celkovým aktivům.

Celkem 84 obcí se ocitlo v kategorii těch, u nichž je míra rizika hospodaření vyšší. Tato hodnota znamená meziroční nárůst o 22 obcí, přičemž opakovaný výskyt je zaznamenán u 27 obcí, informuje o podrobnostech ministerstvo. Upozorňuje však zároveň, že to nutně neznamená tíživou finanční situaci obce. Výsledek jen upozorňuje na možné riziko a možné problémy. Jak uvádí Ondřej Jakob, tiskový mluvčí Ministerstva financí, vysoké riziko platební neschopnosti bylo identifikováno jen u tří obcí, a to Bublava, Prameny a Turovice (ty mají například celkovou likviditu 0,1 tisíc korun). I tyto obce se však snaží riziko platební neschopnosti odvrátit, komentuje to dále Jakob.

Čtěte také: Zdraví firmy si může podnikatel vyšetřit sám

Hospodaření mohou ohrozit dotace

Významná rizika pro hospodářskou situaci obcí ministerstvo nicméně vidí v nedodržení dotačních podmínek projektů podpořených z fondů Evropské unie, ale také z národních programů. Riziko plyne nejen ze samotné přípravy projektů, ale u projektů evropských také z podmínky udržitelnosti projektu po určitou dobu, což od obce vyžaduje další průběžné náklady z vlastní prostředků i po dobu mnoha následujících let.

Brand24

Čtěte také: Dotace budou mít pauzu, čerpejte podporu formou investičních pobídek

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).