Hlavní navigace

Ivo Toman: Neřešte, co máte zlepšit. Řešte jen, jak má vypadat váš cíl

29. 8. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Nevěnujte se tomu, jak něco zlepšit, ale věnujte se představě, jak má vypadat výsledek. Jednotlivé kroky vás napadnou po cestě za vaším cílem, píše Ivo Toman.

V životě každého člověka jsou nějaké překážky, které musí překonat. Váš vnitřní servomechanismus vám říká: „Dělej to. Nedělej ono. A dělej i toto.“ Kdo řídí ty vnitřní hlasy, které vám ukazují cestu? Jen vy sami.

A jaké hlasy máte? Uvedu dva příklady:
„Nesmím dostat rakovinu.“
„Já jsem úžasný a krásný.“

Vidíte a cítíte ten rozdíl?

Pokud vaše vnitřní mluva o sobě bude jen kladná, pak i vaše sebehodnocení bude kladnější. Časem budete schopni o sobě tvrdit spoustu úžasných věcí. Všechno si pak můžete vysvětlit tak, abyste se lépe cítili. Jde to. Mám to vyzkoušené. V těch 25 000 myšlenkách je taková síla, že z vědomého přemýšlení přejdou hlavní myšlenkové proudy do podvědomí. Když jdete spát, určité části mozku se při usínání vypínají, ale někde v hloubce vaše podvědomí pracuje na tom, čemu jste se věnovali předtím aktivně.

A teď zpozorněte. Co je důležitější, konečný cíl, nebo jednotlivé kroky (překážky) na cestě k cíli? Na co se máte soustředit? Na co máte nejvíce myslet? Dnes už vím, že pouze a jen ten konečný cíl je důležitý. Na své cestě najdete ty jednotlivé kroky. Neřešte zpočátku, jak a co máte zlepšit. Řešte jen to, jak má vypadat váš cíl.

Věnujte se představě, jak má vypadat výsledek

To byl můj dlouholetý problém. Přemýšlel jsem, co mám dělat, abych byl úspěšnější. A to byla chyba. Přemýšlel jsem totiž nad tím, kterých slabin se mám zbavit a jak. Tím jsem myslel na své slabiny. Přemýšlel jsem, co mám zlepšit. Tím jsem myslel na to, co nedělám dobře. A nepřemýšlel jsem nad tím, co to vlastně je úspěch. Dnes už vím, že jsem měl přemýšlet jen nad tím, co to je úspěch? Jak vypadá úspěch? Jak se hodnotí úspěch? Jak by měl úspěch vypadat? Co pro mne znamená mít úspěch?

Až po třicítce mi došla ta zvláštní pravda: Nevěnujte se zpočátku tomu, jak něco zlepšit, ale věnujte se představě, jak má vypadat výsledek. Většina lidí hned začne pracovat na konkrétních úkolech, které je mají dovést k cíli. Dnes už vím, že musím hned začít myslet na konečný cíl a ne na konkrétní věci, které mne potkají. I vy se zaměřte na konečný cíl. Ne na jednotlivé kroky. Ty vás napadnou po cestě za tím konečným cílem. Až když je vám jasné, jak má konečný cíl vypadat, a vaše podvědomí s tím pracuje dlouhou dobu, pak vás najednou začnou napadat ty dílčí cíle a překážky, které musíte postupně překonávat.

Když střela s plochou dráhou letu vyletí na cíl, nikdo neví, jaká bude přesná dráha jejího letu. Až po cestě se zjišťují odchylky od ideální dráhy. A pak dochází přes servomechanismy k opravě dráhy letu. Je to způsobeno tím, že směr a síla větru se stále mění a předem nikdo neví, jak se změní. Protože letí těsně nad zemí, nikdy se také neví, zda se neobjeví nová překážka, která tu v minulosti nebyla. Překážky nachází po cestě a vyhýbá se jim. Stejně tak se řízená torpéda musí vyrovnávat s mořskými proudy.

Jinými slovy, i vy tu svou cestu najdete po cestě. Naprostá většina lidí toto nechápe a není trpělivá. Lidé nechtějí krmit své podvědomí svým pozitivním cílem, jednat a být trpěliví. Nechtějte už dnes vědět, jak to zítra budete dělat. Nápady najdete po cestě. Najděte však své cíle a soustřeďte se na ně po dlouhou dobu. Jak dlouho?

To bohužel předem nikdo neví. Pokud se vám to však zalíbí, zjistíte, že už není problém vydržet až do konce života, protože vás to navíc začne i bavit.

Představujte si miliony

Svůj první milion jsem si vymyslel. Vymyslel jsem si ho v době, kdy jsem měl velké dluhy. To, co vám nyní ukážu, spousta lidí považuje za nesmysl. Mají asi pravdu. Svou pravdu. Každý máme totiž svou pravdu a moje byla taková, že jsem dlužil přes pět milionů korun, měl tiky a nadváhu.

Zaměřil jsem se na to, co mohu ovlivnit. To jsou peníze a nadváha. Začneme penězi. Současný stav byl –5 000 000 Kč. Dlouho se mi však nedařilo zbavit se dluhů, protože za cíl jsem si dal nemít dluhy. Tím jsem ale své podvědomí programoval na snižování dluhů, takže jsem vlastně stále myslel na ty dluhy. Musel jsem každý měsíc vydělat přes 60 000 korun na splátky dluhů. Nějakou dobu se mi dařilo vydělávat akorát tak na ty dluhy. Pak mi došlo, že potřebuji své myšlenky zaměřit ne na snižování dluhů, ale na vydělávání. Jako jednotku jsem si dal jeden milion, protože to je velmi velký cíl a v něm se 60 000 ztratí. Mým cílem se stalo vydělávat každý měsíc jeden milion korun. A jak jsem to udělal?

Představoval jsem si ho. A nejen milion, ale celou miliardu. Protože po cestě k ní samozřejmě potřebuji i ten milion. „Oblboval“ jsem sám sebe. Viděli jste už, jak vypadá milion a jak vypadá miliarda? Chcete je držet v ruce? Položím vám otázky. Jak je vysoký milion v bankovkách v hodnotě 5000 Kč? Jak velká hromada to je? Zkuste si sami ukázat, jak je asi vysoký milion.

Na tuto otázku slyším na školeních různé odpovědi. Někdo říká, že to je plný kufr. Někdo jiný, že je to asi 15 centimetrů. Naprosto všichni však, pokud ho ještě nedrželi v ruce, si myslí, že zabere mnohem více místa než ve skutečnosti. Asi budete překvapení, ale jeden milion v pětitisícovkách je vysoký méně než 2 centimetry v nových bankovkách. Je jich 200.

Brand24

Podívejme se na českou pětitisícovku. Na přední straně bankovky je vlevo bílý pruh a v něm nahoře je 5000. Mírně od středu doprava je kovový proužek a vpravo od něj Masaryk. Všimněte si, kde je slovy napsáno jeho jméno. Všimněte si také, kde jsou speciální znaky pro slepce a kde je podpis šéfa banky.

Naučte se nazpaměť, kde co je. Že vy to nepotřebujete? Že to znáte? O.K. V tom příkladě hned odpovězte: „Co je na druhé straně této bankovky?“ 99 % lidí to neví. Chápete to? Lidé neví, jak přesně vypadá jejich cíl.

Úryvek z knihy Úspěšná sebemanipulace (Tajemstvívnitřní mluvy). Více informací o knize: www.jak-vydelat.cz

Autor: Ivo Toman, podnikatel, školitel, zakladatel společnosti TAXUS International, která funguje jako marketingová laboratoř. Napsal sedm knih, ve kterých se zabývá marketingem, psychologií a motivací. Od narození trpí Touretteovým syndromem, který způsobuje viditelné i slyšitelné tiky. V šesti letech navíc onemocněl meningitidou a pravou stranu těla má méně vyvinutou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).