Hlavní navigace

Ivo Toman: Jak se zbavit dilemat? Buďte k sobě upřímní

13. 7. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Existuje nějaký vzorec na všechna dilemata na světě? Ano, a je překvapivě velmi jednoduchý. Těžké je jen být k sobě poctivý. Dilemata jsou způsobena střety mezi jednáním a základními hodnotami, které vyznáváte, píše Ivo Toman.

My lidé dnes řídíme auta, řídíme firmy a vedeme jiné lidi. Ale naprostá většina lidí kupodivu neumí řídit svůj vlastní život. Nevěříte? Dokážete si představit, že byste se vůbec netrápili tím, jak se rozhodovat a zda vaše rozhodnutí budou správná? Jinými slovy, dokážete žít bez dilemat?

Co to je dilema? Slovník cizích slov má dvě definice.
Dilema je:

  1. Nutnost volby mezi dvěma nebo více vylučujícími se (a často nepříznivými) možnostmi.
  2. Sylogistický úsudek s dvěma implikativními a jednou disjunktivní premisou.

Nevím, jak chápete tu druhou definici. Já to raději hned vzdal. Dilema prostě je, že si nemůžete vybrat z více možností. Nemůžete se rozhodnout, protože nevíte, zda byste se rozhodli správně. Proto rozhodnutí odkládáte. Jenže dilema vám zůstává. Existují malá, ale i velká dilemata. Například malé dilema je. Jít hned teď „vybílit“ ledničku, nebo nejít? Jít večer do kina nebo do restaurace? Dát si ještě jednu kávu, jedno pivo, jednu skleničku? Nebo nedat? To jsou relativně malá a bezvýznamná dilemata.

A pak máte větší dilemata. Jít na konkurz do nějaké firmy, nebo nejít? Zůstat v práci, nebo dát výpověď a najít si jinou práci? Být zaměstnanec, nebo podnikat? Vzít si tu ženu, nebo ne? A pak za několik let možná přijde další dilema. Rozvést se, nebo ne? Tato dilemata ovlivní celý váš budoucí život.

Podnikatel nebo manažer může mít další dilema. Propustit toho člověka, nebo si ho nechat? Máte s ním sice nějaké problémy, ale zase na druhé straně cítíte, že je přínosem, nebo dokonce nepostradatelný. Pak máte velká dilemata. Například bydlení. Koupit dům, nebo byt? To je dilema o miliony. Protože dům je dražší, ale zase si v něm můžete dělat, co chcete. Byt je sice levnější, ale už máte sousedy.

Dilema máte, když si nemůžete vybrat z více možností. Nemůžete se rozhodnout, co máte udělat, abyste toho v budoucnu nelitovali.

Jak vyřešit dilema?

Existuje nějaký vzorec na všechna dilemata na světě? Ano, existuje. A je překvapivě velmi jednoduchý. Těžké je jen být k sobě poctivý. V prvé řadě si musíte uvědomit, že problémy se nemají řešit na úrovni, na které jsou, ale hlouběji. Takže pojďme hlouběji. Co způsobuje, že se neumíte rozhodnout? To vám něco kdesi uvnitř vaší hlavy říká: „Pozor, abys neudělal chybu!“ Proč to říká? Protože válčíte sami se sebou. Mluvíte sami se sebou. Vedete si nejen vnitřní monology, ale i dialogy. A tehdy jedno vaše já bojuje proti druhému vašemu já.

Každé moje dilema bylo způsobeno rozporem mezi mým jednáním a mezi základními hodnotami, které vyznávám. To byla moje dilemata. A jak to je u vás? Vaše dilemata jsou způsobena střety mezi vaším jednáním a vašimi základními hodnotami, které vyznáváte. Jde buď přímo o vaše chování, nebo vám stačí jen pomyslet na dané chování, a už se začínáte cítit špatně. Takže ani nemusíte přímo jednat. Pouhé přemýšlení způsobuje dilemata.

My všichni máme v sobě hodnoty, kterým věříme. Máme v sobě něco, co bychom mohli nazvat Moje ústava. Každý člověk má nějaké hodnoty, ale většina lidí o nich neví, protože o nich nikdy nepřemýšlela opravdu do hloubky. Každý má jiný žebříček hodnot. Existují darebáci, kteří podvádějí a nemají dilemata – výčitky. Podvádění je totiž součástí jejich základních hodnot. Jiným lidem už jenom pomyšlení na něco takového vadí.

Jak jsem vyřešil já své dilema? Tak, že jsem se rozhodl podle svých základních hodnot, a ne podle momentální situace. Ale rozhodnout se nestačí. Musím také jednat podle svých základních hodnot. A najednou jsem zjistil, že už nemám toto dilema. A jak vyřešíte vy svá dilemata? Tak, že se vždy rozhodnete podle svých základních hodnot, a ne podle momentální situace. Pak musíte také jednat a žít podle svých základních hodnot. A časem zjistíte, že nemáte dilemata.

Všimli jste si, že odděluji své řešení od vašich? Svá dilemata od vašich? Je to proto, že každý jsme jiný. Já vám nemohu vyřešit vaše dilemata, protože každý má jiné pořadí hodnot. Každý člověk má svou „ústavu“.

A proč se máme rozhodovat podle svých základních hodnot, a ne podle momentální situace? Protože situace se krátkodobě mění, ale základní hodnoty člověka ne. Takže dilema vyřešíte tím, že si vyberete správné hodnoty, kterými se budete řídit, a potom podle nich budete jednat a žít. Pokud to budete důsledně dodržovat, pak vám budou dilemata ubývat. A časem už můžete žít bez nich. Prvním krokem k tomu, abyste žili bez dilemat, je vytvořit si tu svou „ústavu“. To znamená najít své základní hodnoty.

Jak si sestavíte základní hodnoty

Není to zase tak složité. Je to ale zdlouhavé a musíte být k sobě poctiví. Musíte přijít na své základní hodnoty a napsat si je. Jinými slovy, sepište si, na čem vám v životě nejvíce záleží. Jak to zjistíte?

Pokud máte strach z hadů, kvůli čemu byste dali ruku mezi hady? Je něco takového? Děti, rodina, peníze, tolerantnost, víra, zdraví, práce, vztahy? Vyberte si, co je pro vás nejcennější. Pokud máte strach z výšek, existuje něco, kvůli čemu byste přešli úzkou lávku ve velké výšce?

Jestliže ano, pak to patří mezi vaše nejvyšší hodnoty. Z tohoto seznamu potom musíte vybrat ty hodnoty, kterých si ceníte více než ostatních. Seřaďte je podle důležitosti.

Takže, postup je následující:

Daně x

  1. Napište si seznam svých nejvyšších životních priorit. Nepřemýšlejte nad pořadím a používejte tužku, dá se gumovat.
  2. Nyní přemýšlejte nad pořadím. Kterých z těchto hodnot si nejvíce ceníte? Papír nůžkami rozstříhejte. Jezděte lístečky s hodnotami po stole a seřazujte je podle důležitosti odshora dolů tak dlouho, až budete vědět, že toto je správné pořadí. Pak si to přepište.
  3. Po čase to opakujte. Možná vás napadnou nové hodnoty. Přidejte je na seznam. Opět to rozstříhejte a seřaďte podle priorit.

Začíná vám svítat? Ještě jednou to zopakuji. Prvním krokem k tomu, jak žít bez dilemat, je uvědomit si své základní hodnoty. A hlavně sepsat si je. Pak je musíte seřadit podle důležitosti odshora dolů. Hned teď, cokoliv vás napadne, si prostě napište. Bude to trvat několik hodin. Vracejte se k tomu za hodinu, zítra večer, za týden, za měsíc, za rok. Jakmile vás něco napadne, dopište to na seznam. Časem také zjistíte, že jiná hodnota je důležitější než ta, kterou jste si napsali dnes. Potom musíte změnit pořadí důležitosti. A kdy skončíte? Pokud pořadí hodnot několik let nemusíte měnit.

Úryvek z knihy Debordelizace hlavy (zprimitivněte k úspěchu). Více informací o knize: www.jak-vydelat.cz
Autor: Ivo Toman, podnikatel, školitel, zakladatel společnosti TAXUS International, která funguje jako marketingová laboratoř. Napsal sedm knih, ve kterých se zabývá marketingem, psychologií a motivací. Od narození trpí Touretteovým syndromem, který způsobuje viditelné i slyšitelné tiky. V šesti letech navíc onemocněl meningitidou a pravou stranu těla má méně vyvinutou.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).