Hlavní navigace

CzechInvest: Investice do služeb byly loni poprvé vyšší než do výroby

22. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Investice do výzkumu, vývoje a strategických služeb loni poprvé překonaly investice do výrobních projektů, informuje agentura CzechInvest. Hodnota nových investic, které vznikly s přispěním agentury dosahuje 30 miliard korun. Nejvíce jich směřovalo do vývoje softwaru.

Investice do výzkumu, vývoje a strategických služeb, uskutečněné za přispění agentury CzechInvest, loni poprvé převážily nad výrobními projekty. Nově tak vzniklo více než 200 nových investičních projektů, díky nimž získalo zaměstnání přes 14 000 lidí. Hodnota těchto investic dosáhla 30 miliard korun. Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest uvádí, že takový vývoj je celkem přirozený vzhledem k poloze ČR přímo v srdci Evropy. Pokud tu chtějí české společnosti uspět, mají jen jedinou možnost – investovat do nejmodernějších technologií a do výzkumu, uvedla s tím, že agentura CzechInvest dokáže tento vývoj urychlit díky podpoře z národních i evropských zdrojů. Agentura CzechInvest také v uplynulém roce pomohla českým firmám získat u významných zahraničních společností zakázky v hodnotě 930 milionů korun, doplnila Rudyšarová.

Česká republika se už zcela jasně dostala do další fáze v získávání nových investic a v budování ekonomiky založené na znalostech – po výrobních investicích k nám začaly ve velkém plynout služby, komentuje výsledná data agentury makroekonom Tomáš Sedláček.

Největší počet nových investic bylo uskutečněno ve vývoji softwaru. Na celkovém počtu investic se podílí 21 % a nově tak vzniklo 43 nových center pro vývoj softwaru. Mezi další odvětví s vysokou mírou nových investic patří dále strojírenství a automobilový průmysl, který obvykle zaujímal pomyslnou první příčku. Čtěte více: CzechBio vznikla pro biotechnologický výzkum i na pomoc firmám

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).