Hlavní navigace

Investice do nemovitostí se propadají

9. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Investice do nemovitostí se v letošním prvním pololetí propadly meziročně o 68 procent. Investice na českém realitním trhu dosáhly podle studie mezinárodní poradenské společnosti CB Richard Ellis za prvních šest měsíců 509,5 milionu eur, tedy asi 12,4 miliardy korun.

Za poklesem investic je podle společnosti zvyšování stavebních nákladů a přiškrcení úvěrů ze strany bank v souvislosti se světovou finanční krizí.

Na poli investic do nemovitostí je stále dominantní trh s kancelářemi, ale i ten se meziročně propadl o více než 42 procent na 354 milionů eur (zhruba 8,6 miliardy korun). Největší propad zaznamenaly investice do průmyslových nemovitostí. Za letošních prvních šest měsíců se na průmyslovém trhu uskutečnila podle společnosti jediná transakce v hodnotě 4,5 milionu eur (asi 110 milionů korun).

Zahraniční investoři se na celkovém objemu investic v České republice podíleli z 94 procent, nejaktivnější byly společnosti z Německa a Slovenska. Ve druhé polovině roku lze podle poradenské společnosti CB Richard Ellis očekávat uzavření několika významných transakcí u kancelářských budov nejvyšší třídy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).