Hlavní navigace

Insolvenční řízení neznamená krach. Vláda chce zabránit šikaně

25. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Vláda schválila novelu zákona, která má zabránit podávání šikanózních návrhů na insolveční řízení. Soudy budou moci bezdůvodné návrhy odmítnout a potrestat.

Vláda dnes schválila novelu insolvenčního zákona, která by měla zamezit šikanózním insolvenčním návrhům. Ministerstvo spravedlnosti, které novelu připravilo, tím reaguje na rozmáhající se praxi podávání bezdůvodných insolvenčních návrhů ze strany věřitelů. Nově dostanou soudy možnost takovéto návrhy zamítnout. Čtěte také: Insolvence v roce 2012 zřejmě narostou. I díky vyšší DPH

Přestože zahájení insolvenčního řízení automaticky neznamená úpadek dlužníka, veřejnost tuto informaci často vnímá tak, že firma směřuje k bankrotu. Toho někteří věřitelé zneužívají a podávají na dlužníky šikanózní insolveční návrhy, které často opravdu vedou až k likvidaci ekonomicky zdravé společnosti. Někteří věřitelé podávají insolvenční návrhy na své konkurenty se záměrem poškodit je na pověsti a vyřadit je tak z konkurenčního boje. Cílem schváleného návrhu je proto zamezit takovému podávání návrhů na zahájení insolvenčního řízení ze strany věřitelů, které je vedeno nepoctivými úmysly, komentoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Novela přináší především změny, které se dotknou kompetencí soudů. Ty budou nově moci:

  • odmítnout insolvenční návrh věřitele pro zjevnou bezdůvodnost,
  • stanovit peněžitou sankci za zjevně bezdůvodný insolvenční návrh,
  • omezit z důvodů hodných zvláštního zřetele některý z účinků spojených se zahájením insolvenčního řízení (dlužník tak například nebude omezován při nakládání se svým majetkem),
  • uložit věřiteli povinnost složit na návrh dlužníka jistotu k zajištění náhrady škody nebo jiné újmy, která by dlužníku vznikla nedůvodným zahájením insolvenčního řízení a opatřeními přijatými v jeho průběhu, a to až do rozhodnutí o insolvenčním návrhu.

Pokud vše půjde podle plánu, měla by novela nabít účinnosti někdy v polovině letošního roku. Nabytí účinnosti novely se bude odvíjet od délky legislativního procesu, kterou odhadujeme zhruba na 3 měsíce. Účinnost se navrhuje stanovit na 1. den kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení novely ve Sbírce zákonů, uvedla serveru Podnikatel.cz Tereza Palečková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Content First

Během roku 2012 chce ministerstvo též vládě předložit ještě tzv. koncepční novelu insolvenčního zákona. Ta bude reagovat na komplexní posouzení kladů a záporů institutů nového úpadkového práva. 

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).