Hlavní navigace

Informace o vyřizování dotací na internetu

27. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Ministerstvo financí představilo nový projekt komplexní databáze o dotacích. K realizaci však vede dlouhá cesta - je třeba sjednotit mezirezortní rozdíly a změnit celou řadu zákonů. Na jejím konci ale může stát užitečná služba pro usnadnění celého procesu vyjednávání dotací.

Projekt je navržen jako veřejný informační systém. Za hlavní cíl si klade zprůhlednění průběžných procesů při posuzování žádosti a tím omezení prostoru ke korupci. Podstatou toho, co chci vládě navrhnout, je, že veřejnost musí mít v každém okamžiku stejnou informaci jako ti, co o dotacích rozhodují, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Databáze tak má obsahovat například žádosti uchazečů o dotace, zápisy z jednání komisí a opisy rozhodnutí o přiznání či nepřiznání podpory. Veřejnosti usnadní orientaci také přítomnost nejrůznějších zákonů a vnitřních předpisů ministerstev a dotačních fondů. Chybět nemají ani popisné údaje jednotlivých dotačních programů.

Zavádění není jednoduché

Celý informační systém je připravován jako průřezový a zahrnující tak všechny dotační programy – evropské i národní. Jeho tvorbu ale komplikuje současná praxe, kdy každé odpovědné ministerstvo pracuje s dotacemi zcela jiným způsobem. Zavedení databáze také koliduje s některými předpisy, především na ochranu osobních údajů.

O důležitosti projektu však svědčí skutečnost, že nad ním přebírá záštitu vláda. Před uskutečněním záměru je potřeba novelizovat 19 zákonů. Celý balík změn by se měl dostat na program vlády v průběhu měsíce října.

Státní versus soukromé informační servery

Díky zvýšenému zájmu o dotace EU spustilo již před časem Ministerstvo pro místní rozvoj webovou prezentaci Fondy Evropské unie. Ta nabízí popis jednotlivých operačních programů i jeho organizačního zajištění a řízení. Integrovaný Průvodce podporami pomáhá zvolit ten nejvhodnější program.

Brand24

Nové příležitosti využili však také soukromí podnikatelé. Jejich servery s dotačním poradenstvím poskytují podobně zaměřené informace jako zmiňovaný ministerský server. Oproti němu však zřejmě lépe odhadují potřeby žadatele ve všech důležitých dílčích krocích projektu. Poradenství přinášejí mnohem více marketingově zaměřené. Za všechny je možno jmenovat především edotace.cz, ale také eudotace.cz a dotaceeu.eu.

Zatímco smysluplnost serveru Fondy Evropské unie je v konkurenci se soukromými projekty hodná diskuze, projekt Ministerstva financí může být jejich užitečným doplňkem zejména díky „odhalení” veřejnosti dosud skrytých úředních postupů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).