Hlavní navigace

AMSP ČR: Úředníci si myslí, že hospodářská krize má také prázdniny

16. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Takřka tři čtvrtiny podnikatelů neznají komplexní obsah protikrizových opatření, které pro ně připravila stávající a předchozí vláda. Přes 90 % firem, které se pokusily získat dotace z evropských fondů, pak hodnotí jejich čerpání jako problematické. Vyplynulo to z průzkumu Asociace malých a středních podniků ČR (AMSP ČR) a Českého statistického úřadu mezi 438 majiteli malých a středních firem.

Podnikatelům také vadí, že stát navzdory slibům nesnížil administrativní zátěž. Překvapivým výsledkem skončila otázka, zda firmy využívají odkladu plateb na sociální a zdravotní pojištění. Celých 90 % podnikatelů této možnosti nevyužívá. Důvod pro velmi nízké využití tohoto opatření vidíme zejména v nedostatečné informovanosti firem, ze značné části způsobené též nedostatečnou komunikací ze strany vlády, domnívá se Eva Svobodová, generální ředitelka AMSP ČR.

Podnikatelé by podle vlastních slov uvítali též více veřejných zakázek. Veřejné zakázky by byly účinnou pomocí. Zároveň by to chtělo, aby se zrychlilo čerpání peněz ze strukturálních fondů, uvedl serveru Podnikatel.cz předseda představenstva AMSP Břetislav Ošťádal, podle kterého je nedostatečná také práce státních úředníků. Úředníci na ministerstvu práce si asi myslí, že hospodářská krize má také prázdniny, uzavírá Ošťádal. Čtěte také: Podnikatelé doporučují „finančákům“: Buďte tu pro nás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).