Hlavní navigace

HN, Právo: Europoslanci pro snížení podílu biopaliv

11. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanci z důležitého průmyslového výboru Evropského parlamentu se vyslovili pro snížení podílu biopaliv v dopravě. Program rozvoje používání biopaliv má, podle jeho zastánců, vést ke snížení závislosti na ropě a ke snížení tvorby skleníkových plynů, uvádějí Hospodářské noviny.

Evropská komise požadovala, aby v roce 2020 činil podíl biopaliv 10 %. Europoslanci z průmyslového výboru se zatím neshodli, jak velké by toto snížení mělo být. Podle některých zdrojů má být výsledný podíl 6 %, upřesňuje deník Právo.

Kritici argumentují tím, že program biopaliv způsobuje odlesňování tropických pralesů a nárůst ceny potravin.

HN, LN, Právo: Dálnice Via Carolina dokončena

Včera byl slavnostně otevřen poslední úsek dálnice Praha – Plzeň – Rozvadov – Norimberk. Čeští podnikatelé se tak mohou nyní dostat přímou cestou bez sjezdu z dálnice až ke španělským břehům Atlantiku, píší dnešní Lidové noviny. Zhruba dvacetikilometrový bavorský úsek mezi Ambergem a Pfreimdem vyšel v přepočtu na asi 4,2 mld. Kč, informuje deník Právo.

Na novém dálničním úseku se včera jako první objevily stovky běžců půlmaratonu, který odstartovala spolková kancléřka Angela Merkelová za účasti českého ministra dopravy Aleše Řebíčka. Pro auta se dálnice otevře dnes v 16 hodin, doplňují Hospodářské noviny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).