Hlavní navigace

Hledáte nové zaměstnance? Zapojte ty stávající

18. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Lidé si nejčastěji najdou práci díky doporučení svých známých. Vyplynulo to z výsledku průzkumu personální agentury Kelly Services ve 33 zemích světa včetně Česka, o kterém informoval server iDNES.cz. V Česku si tak najde práci každý čtvrtý. Hledání nových zaměstnanců na základě doporučení těch stávajících doporučují sami šéfové firem i personální agentury. Neznamená to ale, že zaměstnancem doporučený nováček nemusí projít standardním výběrovým řízením na danou pozici. Doporučení je jen prvotním impulzem.

České firmy se potýkají s nedostatkem zaměstnanců a vhodných uchazečů o práci, proto motivují zaměstnance k hledání kolegů. Nabízejí za to i finanční prémie.

Průzkum ukázal, že doporučení je vhodné pro obě strany: firmu i uchazeče o práci. Jde o jakousi primární referenci, která může s výběrem pomoci. A to jak novému zaměstnanci, tak firmě, která ho chce zaměstnat.

Častým způsobem, jak si lidé hledají práci, je přímé oslovení vybrané firmy. Při hledání práce se spoléhají na internet či tištěnou inzerci, ukázalo se v průzkumu. Z průzkumu tedy pro zaměstnavatele vyplývá, že by jednak neměli podceňovat personální tipy svých zaměstnanců - a to i v menších firmách, kde je hodně důležitý kolektiv. Za druhé by neměli podceňovat svoji prezentaci na venek - zájemce o práci přijde, pokud se o firmě dozví a pokud na něj bude jako potenciální zaměstnavatel působit seriozně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).