Hlavní navigace

Káva v "nákupáku" s rybou za zády

11. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Nákupní centra jsou plná kaváren, restaurací a fastfoodů. Více či méně nápaditých, kvalitních, levných či drahých. Jejich hodnocením bychom mohli zabrat celý gurmánský seriál. Vybíráme tedy namátkou podniky v pražské Galerii Butovice.

Ačkoliv nepatřím k vyznavačům nákupních center, nákupních galerií a podobných komplexů, občas se v nějakém z nich ocitnu. Ve velkých městech jsou totiž nákupní centra poměrně výhodná pro různé pracovní schůzky – jejich nepopiratelným kladem pro motoristy je, že u nich není problém zaparkovat. Na rozdíl od jiných míst ve městě. Výhodou je i to, že nabízejí větší množství kaváren a restaurací pod jednou střechou, mezi nimiž je možné vybírat a ve kterých se vždycky najde volný stůl – na rozdíl třeba od oblíbené kavárny v centru města. Další výhodou je WiFi, které bývá v nákupních centrech bezplatnou samozřejmostí.

Kavárenská dvojka v Butovicích

Když jsem se tedy pracovně dostala do pražské Galerie Butovice, která mezi podobnými centry patří k těm menším, rozhodla jsem se, že jí omrknu také pro Gurmána. Na internetu jsem si předem vybrala dvě kavárny, které vypadaly slibně a zdálo se, že nabízejí víc, než jen bezejmennou fastfoodovou kávu: Coffee – Cabana a Café Aquarium.

Coffee – Cabana: Plážová káva do kelímku

Coffee – Cabana je na trhu téměř miminkem, firma vznikla teprve loni. Na webu mě ale zaujal slibovaný důraz na kvalitu sortimentu a profesionální servis i poměrně velká část stránek věnovaná kávě. Ale nestudovala jsem je až tak důkladně, takže jsem přehlédla kelímky a specializaci na „take away”.

Coffee – Cabana má v galerii své místo přímo u hlavního vchodu. Je umístěné rovnou u prosklené stěny s výhledem na parkoviště a vlastně ve volném prostoru. Na první pohled mě kavárna odradila letním žlutým zařízením, i když to nevypovídá o kvalitě a je otázkou vkusu. Na druhý pohled mě vyděsily spořádaně čekající kelímky na baru. Posléze jsem si sice na upoutávce všimla i hrnků pro konzumaci na místě, ale to už jsem mířila do Café Aquarium. Kávu s sebou jsem si nekoupila a jen jsem si zameditovala nad tím, že v Česku sice zdomácnělo „take away”, ovšem většinou bez cenového zvýhodnění, které je s ním běžně spojené v zahraničí. Zřejmě cenu za obsluhu vyrovnává cena za kelímek.

Café Aquarium: S rybou za zády…

Svůj druhý tip, Café Aquarium, jsem nejprve hledala v odéru čínských bister a fastfoodů. Po prostudování mapy a kontrolním dotazu na informacích jsem konečně dorazila k akváriím.

Café Aquarium totiž skutečně charakterizují především velká akvária s rybami. Modré zvlněné stěny a palmy s kašírovanými banány pak mají zřejmě návštěvníka přenést při nejmenším na Havaj. Vždyť také na internetových stránkách kavárna slibuje v České republice ojedinělé pojetí interiéru. Z Havaje na pevnou zem mě ale vrátila servírka.

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Obligátně jsem se zeptala na nekuřáckou část. Dostalo se mi odpovědi, že buď se tu kouří nebo ne. V překladu to znamená, že kavárna nekuřáckou část nemá.

Objednávka

  1. Z lístku jsem si vybrala odpolední Espresso piccollo (35 Kč) s teplým mlékem (0 Kč),
  2. Fresh juice pomeranč (2 deci za 50 Kč)
  3. a jako zákusek Profiterol bianco a scuro (70 Kč).

Možná jsem drmolila, možná se servírka nevyznala v nabídce. Nicméně po chvíli listování v lístku se přišla ujistit, co se skrývá pod objednávkou profiterolu – dezert, jak ho jinak popsat než jako takové ty italské bílé a hnědé koule. Na podruhé se přišla zeptat, jestli chci dvakrát bianco nebo bianco + scuro (rozuměj bílý a tmavý – čokoládový). Zvolila jsem druhou variantu a udělala jsem dobře, protože čokoládový byl o dost čerstvější. Bílý profiterol by si zasloužil spíše neokázalou likvidaci než okázalé servírování se šlehačkou a dvoubarevným toppingem.

Káva mě uspokojila víc. A zrovna tak pomerančová šťáva, což je ale klasika, která se dá zkazit snad jen zředěním. Sympatické bylo, že v nápojovém lístku uvádějí cenu za deci šťávy a objednané množství je tak na hostech. Naopak ale v dezertech uvádějí cenu za profiterol 70 korun, na účtence však stálo dvakrát 35 korun – teoreticky je tedy možné si objednat jen jeden kousek, což ale host z lístku nezjistí.

Brand24

Gurmán – Café Aquarium
Gurmán Aquarium 1 small
Gurmán Aquarium 2 small

… i bez objednávky

Kdybych byla puntičkářka, vytáhnu na gurmánské světlo ještě popelník, ve kterém jsem mohla celou dobu, co jsem v kavárně seděla, pozorovat zmačkaný papír od předchozího hosta. K účtence jsem dostala dva bonbóny a odešla s pocitem, že na celé kavárně jsou nejzajímavější právě ty obří akvarijní ryby. Ty se ostatně dají pozorovat i v chodbě před ní a bez objednávky.

Hodnocení Gurmána

Za ryby – tedy snahu odlišit se, kávu a pomerančovou šťávu Café Aquarium hodnotím dvěma Gurmánskými hvězdičkami.

Gurmán - hodnocení 2

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).