Hlavní navigace

Božská kombinace kávy a pralinek

19. 9. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Chocco Caffé v Litomyšli je kombinací kavárny a pralinkárny. Před vstupem do sladkého ráje Gurmán doporučuje zapomenout na štíhlou linii. Při pohledu na téměř designové sladkosti se stejně všechna předsevzetí vykouří z hlavy.

Kavárna: Chocco Caffé

Lokace: Smetanovo náměstí 117, Litomyšl

Typ: Tradiční výroba pralinek

Historické město Litomyšl, o kterém se dochovaly písemné zmínky už z 11. století, stojí za návštěvu samo o sobě. Dnes je spojené hlavně s Bedřichem Smetanou a Josefem Váchalem a k vidění je tu, kromě míst propojených s těmito osobnostmi (například Váchalovo Portmoneum), především renesanční zámek (památka UNESCO), pečlivě zrekonstruované klášterní zahrady, piaristický chrám Nalezení svatého Kříže a protáhlé Smetanovo náměstí. A právě po jeho prohlídce jsme si dopřály kávu a sladkosti v Chocco Caffé, které je především pralinkárnou. Čokoládové bonbóny jsou tak dobré a kvalitní, že ze tří pralinek ke kávě bylo rázem osm a několik pytlíčků bonbónů zabalených s sebou.

Chocco Caffé exteriér
Chocco Caffé exteriér 1

Objednávka

  1. Objednaly jsme si dvě velká cappuccina (po 35 korunách)
  2. a samozřejmě několik kousků čokoládových bonbónů a pralinek (a navíc pak ještě několik sáčků s sebou; 86 korun za 10 dkg),
  3. k tomu jsme popíjely bylinný nápoj z květu černého bezu Lažanský rubín.

Na cappuccinu v Chocco Caffé rozhodně nešetří. Za velmi přívětivou cenu jsme obdržely velký trojúhelníkový hrnek na chuť dobré kávy s pečlivě dekorovanou svrchní pěnou. Vychlazený bezový mošt nás v parnu, které při naší Gurmánské návštěvě Litomyšle ještě panovalo, výborně osvěžil. Je přírodní, takže nepřeslazený, což jsme k pralinkám ocenily.

Chocco Caffé káva

Výběr pralinek a jejich náplní, příchutí a použitých ingrediencí je doslova nepřeberný. Vybere si každý, ať už preferuje pralinkovou klasiku a drží se konzervativnějších chutí, například oříškových, nebo touží po něčem neobvyklém. Protože mezi mé bonbónové oblíbence patří pistáciový marcipán, mohu odpřisáhnout, že v Litomyšli jsou snad ještě lepší, než nabízí vyhlášené obchody s belgickými pralinkami Leonidas. Nebo minimálně dosahují naprosto srovnatelné úrovně. Zkrátka u litomyšlských pralinek jsme si vychutnaly rozličné příchuti – ať už právě pistáciovou, mandlovou, kokosovou, karamelovou, pomerančovou…, pralinky nejsou zaměnitelné a sladká chuť nepřehlušuje ostatní chutě. Navíc jsme musely obdivovat dekor některých bonbónů – třeba pralinku s růžovým a zeleným jemným florálním vzorem. Do ní, malého čokoládového uměleckého díla, nám téměř bylo líto se zakousnout.

Chocco Caffé pralinky

Pro ty, kteří preferují pouze čistou kvalitní čokoládu, mají v nabídce i ji. Případně si může mlsal objednat ke kávě místo pralinek rovnou celý dortík.

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Obsluha

Dámská obsluha byla sice poměrně rychlá a ochotná, ale jaksi nějak „nemastná, neslaná”, unylá. Chtělo by to více zájmu o zákazníka, více empatie, energie a ani jeden úsměv navíc by nemusel být na škodu. I přítelkyně, která pralinkárnu navštívila jindy, než jsme tu byly my, potvrdila, že obsluha zřejmě bude Achillovou patou Chocco Caffé. Je to škoda, protože jinak je kavárna příjemnou oázou, kam se navíc host může uchýlit i v neděli dopoledne, když je leckde jinde v Litomyšli na náměstí zavřeno.

Interiéry

Interiér je kombinací starosvětského klidu a útulnosti, měšťanského salónu s moderním stylem. Ve skleníku tu mají vystavenou třeba i pověstnou kuchařku Magdaleny Dobromily Rettigové. Kouzlo interiéru dodávají i historické zaklenuté stropy a trámový malovaný strop. Příjemná je kombinace tmavého dřeva s červeným nádechem a bílé či smetanové barvy. Jenom rádio by možná stálo za to nahradit stylovější hudbou.

Brand24

Chocco Caffé interiér
Chocco Caffé interiér 1

Služby

Čoko-kavárna a pralinkárna má otevřeno ve všední den od 8 do 18 hodin, v sobotu od 8.30 do 18 a v neděli od 10 do 18. Když je hezké počasí, je možné se posadit také na venkovní zahrádku či posedět v podloubí. Pralinky a dorty zabalí personál i s sebou.

Hodnocení Gurmána

S plnými pusami pralinek jsme lehce zapomněly na rádio. Na tváři personálu jsme si vykouzlily jeden úsměv navíc a především za výtečné pralinky udělujeme litomyšlskému Chocco Caffé všech pět Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).