Hlavní navigace

Babiččiny lahůdky vám připomenou dětství

18. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
V letácích informačních center ve Vrchlabí píší, že je tu spousta útulných restaurací a kaváren. S tím bych souhlasila, ale jen málokterá se vyhne rušnému turistickému ruchu. Já jsem jednu takovou kavárnu pro vás objevila. Jmenuje se Babiččina Kavárna a bude vám tu dobře.

Restaurace: Babiččina Kavárna

Lokace: Zámecká ulice, Vrchlabí

Typ: babiččiny lahůdky

Jak se dostat do roubenky?

Babiččinu Kavárnu najdete v Zámecké ulici, která vede k místnímu zámku a je hned vedle rovnoběžné hlavní obchodní ulice Krkonošské. Je schovaná v prvním patře z jedné ze tří zrekonstruovaných roubenek. K její návštěvě vás může přitáhnout (nebo od ní odradit) nabídka jídel a nápojů napsaná na černé tabuli, která stojí pod schody. A jestli jste aspoň trošku na sladké, tak se do těch schodů vydáte.

Jídelníček

Kromě klasické nabídky teplých a studených nápojů, baget, salátů, pohárů, palačinek, dortů a zákusků, které mají v nabídce všude jinde v kavárně, tu najdete babiččiny lahůdky, které vám připomenou dobu, kdy jste byli malí a vaše babička vám je nejednou připravila. My jsme ochutnali výbornou bílou kávu; bramborové šišky tu připravují plněné mákem, posypané cukrem a skořicí a zalité máslem.

Chuťovým vrcholem pro nás byly lívance s tvarohem a povidly. Na talíř jsme dostaly čtyři velká kola lívanců, namazaná povidly a nastříkaná tvarohem, kterým tu zrovna nešetří, jak se můžete přesvědčit z naší obrazové přílohy, která vás také nenechá chladnými. Jak jsem se mohla přesvědčit i u jiných stolů, porce tu dávají poctivé a za čerstvost bych také dala ruku do ohně. Jídla jsou podávána na původních talířích.

Top položky

  • Káva Latte (39 Kč)
  • Babiččin čaj s kousky ovoce (25 Kč)
  • 100g Chléb s tvarohem a pažitkou (22 Kč)
  • 100g Chléb se sádlem a cibulkou (22 Kč)
  • 240g Bramborové knedlíky plněné uzeným masem a zelím (69 Kč)

Objednávka

  1. Bílá káva (25 Kč) a Džus Cappy
  2. 350 g Lívance s tvarohem a povidly (59 Kč)
  3. 300g Bramborové šišky s mákem (59 Kč)

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Obsluha

Byla tu jediná mladá paní, která byla servírkou, kuchařkou a myčkou nádobí v jedné osobě. Shodou okolností přišly tři skupiny krátce po sobě, takže jsme čekali na jídelní lístek, objednávku i jídlo samotné o něco déle. Obsazeny tedy byly tři stoly, nedovedu si představit plnou kavárnu a jednu obsluhu. Možná, že je někdo poblíž a v případě většího frmolu pomůže, jinak by to nebylo možné stihnout.

Interiér kavárny

Stačí jeden pohled a i introvertní osoby vstoupí do prostor Babiččiny Kavárny beze strachu a studu. Budete se tu cítit opravdu jako u vaší babičky, ke které jste také chodili celí natěšení, jen je tu více stolů a místo kuchyně je bar. Stoly, židle, lavice a gauč jsou ze světlého dřeva, stěny jsou červené a žluté a na podlaze je cihlová dlažba. Z babiččiny domácnosti tady najdete záclony, povlaky na polštáře, rádio, fotoaparát, pár kousků žehliček, fotky, knížky, telefon, harmoniku, mlýnek, krabičky od čajů, malované obrázky, poličky, loutky a nádobí. Snad jen jediná rekvizita mi tu chybí, a to starý gramofon, který mají v každém antikvariátu – ať už funkční, s pouštěním starých desek, nebo jen tak pro atmosféru. Puštěné rádio s moderní muzikou mi sem příliš nezapadalo.

Služby

Babiččina kavárna je otevřena každý den od pondělí do soboty od 10 do 19 hodin, v neděli jen odpoledne od 13 do 17 hodin. Pro příznivce nekuřáckých kaváren mám dobrou zprávu, nekouří se tu vůbec, a to možná i z důvodu požáru, roubenka by do pár minut lehla popelem. Při placení budete také velmi překvapeni, když uvážíte, že se nacházíte v podhorském pásmu s čilým turistickým ruchem.

skoleni_15_4

My jsme s účtem kolem 200 korun byly více než spokojeni, za takovou atmosféru a dobré jídlo bychom dali i víc. V kavárně je vyhrazena i poměrně velká část pro děti. Velká dřevěná skříň schovává spoustu pokladů, které vaše ratolesti budou objevovat po celou dobu návštěvy, bude to i pro ně nevšední zážitek, takže si sem můžete pozvat i někoho, s kým si potřebujete promluvit. Mají tu jak hračky nové, tak i ty, které už prošly rukama alespoň dvou generací.

Hodnocení Gurmána

V Babiččině Kavárně se žádné konference nekonají, ani s pracovními poradami tu nebudou mít žádné zkušenosti, takže vám může sloužit spíš k příjemné zastávce ve Vrchlabí nebo k odpočinku po vaší práci. I když bych osobně měla další nápady, jak kavárnu vylepšit a jakou přidat nabídku, například bych si představila večery spojené se čtením nebo povídáním s místní spisovatelkou Marií Kubátovou, která bydlí nedaleko, ale domnívám se, že vám bude i tak dobře na duši i v žaludku. Přes výtky na pomalejší obsluhu a nevhodnou hudbu bych 5 hvězdiček ponechala.

Gurmán - hodnocení 5
GURMÁN: Babiččina Kavárna
Sedačka_small
Lívance_small
Skubanky_small
Pohled na Babiccinu kavarnu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).