Hlavní navigace

Geneticky modifikované plodiny. Příslib či hrozba?

26. 11. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Díky geneticky modifikovaným potravinám má budoucnost nejeden zemědělský podnik, který by jinak byl odsouzen k zániku. Příkladem za všechny je škrobárna v Hodíškově. Tu ve čtvrtek navštívil ministr Ivan Fuksa. Jsou zde zpracovány GM brambory na průmyslový škrob. Tyto brambory pěstují tři pěstitelé na Vysočině na celkové ploše 150 hektarů.

Česko patří v oblasti GM plodin k liberálním státům. Jako v jediné zemi v EU se tu pěstují jak GM kukuřice, tak GM brambory. Geneticky modifikované brambory mají vyšší podíl amylopektinové škrobové složky, a jsou tudíž lepší pro následnou výrobu průmyslového škrobu. Vedlejší produkt při výrobě škrobu pak lze využít jako krmivo pro hospodářská zvířata, vysvětlil ministr Fuksa. Ministerstvo zemědělství hodlá podporovat aplikovaný výzkum v oblasti GMO v Česku. Na půdě EU chce také hájit urychlení povolování nových GMO pro dovoz na evropský trh. Zároveň také pragmaticky bojovat proti nevědeckým přístupům v oblasti geneticky modifikovaných plodin v rámci EU.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).