Hlavní navigace

Tisk: České firmy se budou podílet na výzkumu vesmíru a stát chce prodat Technoexport

30. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

MF DNES: Ministerstvo hledá české firmy pro kosmické projekty

Českým firmám se nabízí zajímavá příležitost, měly by se totiž podílet na dodávkách pro Evropskou vesmírnou agenturu (ESA). Mohly by dostat zakázky za 120 milionů Kč ročně. Píše o tom dnešní MF DNES.

Myslím si, že Česká republika má dostatek odborníků i technologií na výrobu součástek pro kosmický výzkum, uvedl zástupce společnosti EADS Astrium Thomas Müller, která je jedním ze dvou hlavních dodavatelů pro ESA. Českou republiku bude stát členství 130 milionů korun ročně. Tento příspěvek by se však měl do naší země skoro z 94 % vrátit. Uvádí to dnešní MF DNES.





HN: Stát se chce zbavit Technoexportu

Stát se po Strojimportu rozhodl prodat další podnik, tentokrát je jím firma Technoexport, vývozce a dovozce investičních celků. V současnosti stát vlastní ve firmě 98,85 % akcií. Píší dnešní Hospodářské noviny.

Naše přidaná hodnota je v tom, že máme dlouholeté zkušenosti s působením na specifických trzích typu Iráku, Íránu či Sýrie. Kdokoliv by tam chtěl dnes vstoupit, musí absolvovat spoustu formálních úkonů a bez kontaktů stejně nebude úspěšný, uvedl šéf Technoexportu Pavel Kryštof. V roce 2006 měla firma tržby 618 milionů korun, loni tržby dosáhly 560 milionů korun, informovaly dnešní Hospodářské noviny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).