Hlavní navigace

Firmy mohou snadno a rychle zjistit, zda uspějí na americkém trhu

15. 4. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Speciální prezentace nabídek malých a středních firem z České republiky zákazníkům v USA chystá projekt Žijeme v zahraničí.cz.

Malé a střední firmy se zájmem o export do Spojených států amerických mají nyní příležitost zjistit, jaké jsou jejich šance na americkém trhu. Na otázku, do jaké míry mohou se svými výrobky uspět, jim pomohou odpovědět zástupci projektu Žijeme v zahraničí.cz. Služba je určena podnikům které si chtějí bez zbytečné byrokracie usnadnit vstup na mezinárodní trhy. Projekt totiž dává podnikatelům k dispozici síť českých kontaktů v cizině, která jim pomůže efektivně prověřit exportní příležitosti nebo posílit jejich stávající obchodní pozici v zahraničí. Služba současně nabízí českým občanům a podnikatelům žijícím v cizině příležitost nabízet tuzemským exportérům své služby. Jde například o servis v oblasti překladů, pomoc při organizaci zahraničních veletrhů, zajišťování analýz exportního potenciálů, obchodní zastoupení v zahraničí a podobně.

Na míru šitá doporučení pro americký trh

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

USA patří mezi naše nejdůležitější obchodní partnery.  

Zástupci projektu chystají na přelom dubna a května v New Yorku a San Franciscu setkání s krajany žijícími v USA, kteří se do projektu zapojili. Těmto lidem odprezentují aktuální nabídky českých exportérů. V rámci setkání budou probíhat individuální schůzky, na kterých přímo dohodneme podrobnosti konkrétních nabídek na spolupráci. Exportéři po vyhodnocení akce v průběhu května získají nejen přístup ke všem českým kontaktům v USA, ale také na míru šitá doporučení jednotlivých obchodních partnerů. Výrazně se jim tím zkrátí doba výběru odpovídajícího obchodního partnera a navíc bez nutnosti odjet z České republiky, přibližuje Jana Bábíková, ředitelka projektu Žijeme v zahraničí.cz.

Urychlení spolupráce mezi exportéry a kontakty v zahraničí

Prezentační cesta do USA je první z řady pracovních cest na podporu exportu v rámci projektu Žijeme v zahraničí.cz. Cílem je podpořit spolupráci malých a středních českých exportérů ve vybraných teritoriích a urychlit propojení českých partnerů v zahraničí a českých exportérů. Do projektu budou zdarma zařazeni všichni dosud zaregistrovaní exportéři se zakoupeným vstupem do USA. Stačí do 20. dubna dodat materiály k prezentaci. Exportéři získají v rámci registrace přístup k českým kontaktům v celkem 3 zemích na 1 rok. Podrobné podmínky jsou k dispozici na webových stránkách projektu.

dan_z_prijmu

Perspektivní průmyslové oblasti v USA

Spojené státy americké jsou největším světovým vývozcem i dovozcem z hlediska hodnoty zboží a služeb. V současné době mezi perspektivní oblasti patří zejména informační technologie, software, biotechnologie, zdravotnická technika, mikroelektronika, dále lehká letadla, energetika, subdodávky pro americké automobilky, zabezpečovací a bezpečnostní technika, veřejná hromadná doprava, strojírenství, zařízení pro chemický průmysl, potravinářství, výrobní kooperace a výroba na zakázku pro americké firmy, připomíná Tomáš Dub, náměstek ministra zahraničních věcí a garant celého projektu. Zájem o export do USA se výrazně zvýšil také po nedávném oznámení možnosti vytvořit zónu volného obchodu mezi USA a EU.

Vývoz České republiky do USA se v posledních letech pohybuje mezi 2,3 – 3,6 miliardami amerických dolarů, což z USA činí náš druhý největší vývozní trh mimo Evropskou unii. Z hlediska celkového obchodního obratu jsou Američané třetím největším obchodním partnerem České republiky mimo zemí evropské sedmadvacítky. V loňském roce dosáhl český vývoz do USA hodnoty 3,6 mld. USD a vzájemný obchodní obrat 6,7 miliard amerických dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).