Hlavní navigace

Firmám končí pojištění proti kurzovému riziku a bojí se silné koruny

4. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Řadě firem v pololetí skončilo zajištění proti kurzovému riziku a budou hůře čelit nepříznivému vývoji české měny. Zahraniční obchod sice skončil v květnu přebytkem 9,2 miliardy korun, ale podle analytiků to není důvod k optimismu. Koruna totiž dnes překonala nový rekord k euru, když se obchodovala za 23,72 koruny za euro.

Ze statistik je zatím podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského patrné, že podniky jsou zatím schopné čelit pro ně nepříznivému vývoji kurzu koruny díky zajištění obchodů nebo rostoucím odbytem. Tato ochrana však již nebude mít dlouhého trvání. Řadě firem totiž na konci prvního pololetí vypršely zajišťovací kontrakty uzavřené před rokem a vzhledem k jasným signálům hospodářského zpomalení v eurozóně musí rovněž počítat s klesajícími zakázkami, uvedl.

Bilanci budou podle analytiků rovněž zhoršovat rostoucí ceny ropy a dalších komodit. Před rokem se barel ropa prodával za 72 barelů za dolar, dnes je to přesně dvojnásobek. Cena zemního plynu stoupla o 55 procent. Železná ruda je letos dražší o 66 procent. Komoditní indexy zahrnující ceny potravin jsou aktuálně o 40 procent výše než loni, upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).