Hlavní navigace

Firmám chybí IT specialisté, musí tak využívat outsourcingu

17. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

České společnosti postrádají IT specialisty a stále více tak využívají outsourcing služeb. Meziročně došlo až k 50% nárůstu zájmu o tyto služby. Nejčastěji externích IT specialistů využívají finanční instituce, průmyslové závody či firmy podnikající ve zdravotnictví.

Největší poptávka je po službách zkušených programátorů a specialistů na bezpečnostní a systémová řešení. Nabízíme jednotlivce i celé týmy, takže zákazníci nemusí lidské zdroje zaměstnávat na plný úvazek, uvedla Olga Svobodová, personální ředitelka technologické společnosti S&T CZ, která patří mezi přední tuzemské systémové integrátory.

Na českém trhu chybí tisíce programátorů a vývojářů v IT. Firmy hledají specialisty do IT celoročně, přestože například v databázi životopisů na www.jobs.cz je zaregistrováno 3841 lidí, kteří chtějí pracovat v IT sféře. Tito lidé si ale v současné době velmi pečlivě vybírají svého budoucího zaměstnavatele a mnohdy mají vysoké požadavky, například platové, a proto hledají delší dobu, potvrdil zájem o zkušené odborníky Jaroslav Pechan ze společnosti LMC, která patří k největším operátorům na středoevropském trhu práce.

Důvodem pro outsourcing IT specialistů je několik. U krátkodobých projektů by výdaje na přijetí zkušeného IT odborníka byly příliš velké, u dlouhodobých projektů by již firmy měly zvážit, zda se nevyplatí přijmout pracovníka na zaměstnanecký poměr. Další předností outsourcingu odborníků je jejich odborná úroveň a flexibilita.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).