Hlavní navigace

Firemní školy v Česku frčí. Jejich počet se zvýšil o polovinu

4. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Firmy podporují trend, kdy se matky vrací z rodičovské do zaměstnání dříve než v minulých letech a zřizují firemní školky. Čtěte, na kolik vyjde jejich zřízení.

O 52 procent vzrostl v České republice počet firemních školek pro děti zaměstnanců. Vyplývá to ze statistiky občanského sdružení Firemní školky, které monitorovalo vývoj školek v období od ledna do srpna 2012. 

Firemní školka vyjde až na 3 miliony korun

Na trhu je stále více malých a středních organizací, které tímto způsobem řeší narůstající problém dřívějších návratů zaměstnanců z rodičovské dovolené, uvedla Kateřina Francová z občanského sdružení Firemní školky. Ta přitom upozorňuje, že zřízení takové školy o střední velikosti vyjde firmu až na 3 miliony korun. 

Čtěte také: Zuzana Rambousková: Česká legislativa není nakloněna zřizování firemních školek

Provozní náklady na měsíc pak odhaduje na 360 tisíc korun, přičemž hrubá cena nákladů na pobyt jednoho dítěte dosahuje ceny 12 tisíc korun. Ženy se nyní snaží vracet do zaměstnání co nejdříve. Rychlý návrat do pracovního procesu je pro ně totiž po lednových změnách v čerpání rodičovské dovolené z finančního hlediska nejvýhodnější. Firmy se jim snaží vycházet vstříc a proces návratu jim usnadnit, řekl Jaroslav Slavíček z poradenské společnosti DataLife.

Za nárůst firemních školek může novela zákona

Nový trend dřívějšího návratu žen do zaměstnání je podle odborníků výsledkem lednové novely zákona o rodičovské dovolené. Ta sjednotila maximální výši pro všechny varianty rodičovského příspěvku na 220 tisíc korun. Umožnila tak matkám s malými dětmi nastoupit do zaměstnání o rok až dva dříve. 

Čtěte také: Nenechte si utéct klíčové zaměstnance. Objevte pro ně nové benefity

Content First

Rychlejší návrat žen do zaměstnání byl podle ministerstva práce a sociálních věcí jedním z cílů lednové novely. Všechna opatření v oblasti rodinné politiky mají za cíl vytvořit takové podmínky, aby žena nemusela rezignovat na svou rodičovskou roli, ale mohla se zároveň věnovat i profesnímu životu. Nedostatečná nabídka volných míst v předškolních zařízeních je však bariérou pro opětovný vstup rodičů na trh práce, proto v této situaci vítáme každý vstřícný krok, vysvětlil Petr Sulek z ministerstva práce a sociálních věcí. 


Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).