Hlavní navigace

Finanční úřady najímají nové úředníky, pro rok 2017 mají vyjít na 111 milionů Kč

13. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

EET, kontrolní hlášení nebo prokazování původu majetku. To jsou opatření, kvůli kterým najímají finanční úřady stovky nových zaměstnanců.

Nová opatření, která prosadila vláda, s sebou nesou i potřebu většího množství úředníků na finančních úřadech. Letos finanční správa vytvořila celkem 354 nových pozic a v příštím roce by pak ráda otevřela dalších 200. Plány pro rok 2017 ale ještě musí odklepnout vláda. Mzdové náklady na nových 200 systematizovaných míst na finančních úřadech by měly činit 111,1 milionu korun.

Náklady na nové úředníky mají činit 111,1 milionu Kč

Elektronická evidence tržeb (EET), ale i další opatření jako kontrolní hlášení, prokazování původu majetku nebo rozšiřování reverse-charge s sebou nesou i potřebu většího množství úředníků. Jenom letos vytvořila finanční správa 354 nových systematizovaných míst, přičemž ke konci srpna se jí zatím podařilo obsadit 191 z nich. Co se týká roku 2017, s náborem lidí na EET se nepočítá. Systemizace od 1.1.2017 navíc zatím není schválena vládou. Pokud bude návrh systemizace schválen vládou ČR, finanční správa plánuje od 1.1.2017 posílení o 200 nových systemizovaných míst. Finanční správa na plánovaných 200 míst počítá se sumou 111,1 mil. korun (včetně veškerých odvodů na sociální a zdravotní pojištění), uvedla serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Jak doplnila dále Petlachová, pracovníci nejsou potřeba jen kvůli legislativním novinkám, ale i kvůli posílení dlouhodobě personálně poddimenzovaných kontrolních a vymáhacích agend a plnění nových povinností v souvislosti s novelou zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní.

Nové zaměstnance se finanční správa snaží najít různým způsobem. Kromě vlastních internetových stránek inzeruje nabídku pracovních míst na portálu Úřadu práce, účastní se aktivně veletrhů práce, vyvěšuje letáky na školách, úřadech, inzeruje na pracovních serverech, v denním tisku či na sociálních sítích.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).