Hlavní navigace

exPRESS: Na ztracenou neschopenku se už brzy nevymluvíte, bude zřejmě elektronická

21. 5. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Další krok, jak snížit administrativní zátěž. Právě probíhá analýza, zda zavést elektronickou neschopenku. Usnadnila by práci i firmám a odstranilo by se zbytečné papírování.

ČSSZ analyzuje, zda zavést Elektronickou neschopenku »

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zpracovává analýzu pro projekt, který by měl zavést tzv. Elektronickou neschopenku. Ta poslouží ke komunikaci mezi lékaři, pojištěnci, zaměstnavateli
a ČSSZ při hlášení vzniku dočasné pracovní neschopnosti a změn v jejím průběhu, při zpracování žádostí o výplatu dávek nemocenského pojištění a při hlášení ukončení dočasné pracovní neschopnosti.

Elektronickou neschopenkou by se měla snížit administrativní zátěž. Zda bude nakonec neschopenka zavedena, bude jasné v průběhu června 2010.

exPRESS - Koleje 01
Finance

Dopady recese pocítily i neziskovky

Neziskové organizace bojují s nedostatkem finančních prostředků. Kvůli finanční krizi mnoho firem provedly škrty také na dobročinné účely, což v konečném důsledku pocítily menší neziskovky, které jsou na dary firem většinou odkázány.

Středoevropský investiční trh výrazně posílil

Meziroční nárůst 169 % zaznamenal středoevropský investiční trh. Transakce dosáhly zhruba 700 milionů eur. Investiční výhledy pro rok 2010 jsou navíc pozitivní. Vyplývá to z analýzy společnosti Jones Lang LaSalle.

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Skoro polovina veřejného stravování má nedostatky

Necelá polovina provozoven veřejného stravování má v Moravskoslezském a Olomouckém kraji porušovala zákony. Vyplývá to z údajů České obchodní inspekce, která provozovny kontrolovala v období od začátku roku až do konce dubna.

V Rusku již druhé zastoupení CzechTourism

Státní agentura CzechTourism dnes v Rusku otevírá své již druhé zastoupení. To bude umístěno v Jekatěrinburgu. Celkově jde již o 26. zastoupení ve světě, jehož cílem bude v první řadě prezentace České republiky v asijské části Ruska a postsovětských republikách ve střední Asii.

exPRESS - Koleje 03
Provoz a daně

Nejvíce daní odvádí ČEZ, hned po něm Telefónica

Nejvyšší částku u daní z příjmů z právnických osob odvádí do státní kasy společnost ČEZ. Vyplývá to z informací ministerstva financí.

Daně x

Také členové volební komise odvádějí pojištění

Členové okrskových volebních komisí musí ze svých odměn odvádět zdravotní pojištění. Jsou totiž považování za zaměstnance. Mají tedy povinnost svému plátci odměn oznámit zdravotní pojišťovnu, u které jsou pojištění.

Firmy hledají pracovníky nejčastěji s praxí

Věk při přijímání nových pracovníků nehraje roli. Nejdůležitějším požadavek je praxe. Ta by měla být minimálně od dvou do pěti let. Vyplývá to z ankety společnosti DMC management, kterou provedla v dubnu mezi 78 společnostmi.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).