Hlavní navigace

exPRESS: „Bič na řetězce“ v praxi, skutečně zlepší podmínky dodavatelů?

5. 2. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Obchodní řetězce by se měly ke svým dodavatelům chovat vstřícněji. Vyplývá to alespoň z podmínek nového zákona o významné tržní síle, který například zkracuje dobu splatnosti faktury od dodání zboží.

Začal platit „bič na řetězce“ »

Obchodní řetězce to mají od začátku února těžší. Začal platit zákon o významné tržní síle, označovaný také jako „bič na řetězce“, který reguluje vztahy mezi řetězci a jejich dodavateli. Díky novému zákonu nesmějí maloobchodníci prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupili. Svým dodavatelům musí zaplatit nejpozději do 30 dnů od dodání zboží a navíc mají povinnost jim poskytnout své všeobecné obchodní podmínky, v kterých jsou stanoveny jednak cenové podmínky i údaje o snižování cen. Pokud řetězec tyto povinnosti poruší, respektive zneužijí tržní sílu, zaplatí pokutu až deset milionů korun.

Zatímco dodavatelé nový zákon vítají, obchodní řetězce ho striktně odmítají. Podle nich to může vést ke zdražování zboží. Za alarmující zejména považuji, že zákon tvrdě atakuje smluvní volnost v dojednávání obchodních vztahů, což obvykle bývá předzvěstí jejich pokřivení a následné deformace trhu, uvedl v exkluzivním komentáři pro business server Podnikatel.cz Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Čtěte více: Zdeněk Juračka: Lepší žádný, než špatný zákon

Se schválením zákona nesouhlasili však ani odborníci. Také podle nich narušuje tržní principy. Návrh zákona je v rozporu s principy vytváření společného evropského ekonomického prostoru jako konkurenční výhody a ve svých efektech může vést k růstu šedé ekonomiky, korupce, byrokratizace obchodních vztahů, píše se například v analýze Vysoké školy ekonomické (VŠE).

exPRESS - Koleje 01
Hospodářská krize

Počet insolvenčních návrhů stagnuje

Firemní insolvenční návrhy v lednu zpomalily svůj růst. Je to typické pro začátek nového roku. Ve srovnání s lednem 2009 je však počet insolvencí dvojnásobný, netýká se to ale firem. U těch byl meziroční růst méně než dvacetiprocentní. Vyplývá to z údajů společnosti Creditreform.

209 miliard korun z veřejných zakázek

Rok 2009 byl úspěšný pro veřejné zakázky. Celkem proběhlo 8852 veřejných výběrových řízeních, která skončila vítězstvím nějaké firmy nebo fyzické osoby. Rozdáno tak bylo přes 209 miliard korun. Nejvíce zakázek vloni vyhrály firmy Strabag, Eurovia CS a Less & Forest. Ty dosáhly na více než 100 zakázek v celkové hodnotě 22 miliard korun. Vyplývá to z analýzy databáze Cribis.cz.

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Státní rozpočet v lednu s přebytkem

Stát v lednu hospodařil lépe než vloni. Zatímco letos skončil za první měsíc nového roku s přebytkem 13,1 miliard korun, v loňském roce to byl „pouhý“ půlmiliardový přebytek. Informovalo o tom ministerstvo financí, podle kterého měl státní rozpočet k poslednímu lednu celkové příjmy ve výši 97,6 miliard korun a celkové výdaje 84,5 miliard korun.

Snížení administrativy podnikatelé vítají

Vláda odsouhlasila návrh zákona, který snižuje administrativní zátěž podnikatelů. Ta se týká například zrušení povinnosti hlásit České obchodní inspekci (ČOI) provedení nařízeného odstranění závady výrobku. Pokud by zákon po květnových volbám v parlamentu prošel, tato povinnost by se zrušila již v příštím roce.

Přes soudy protekl přes milion datových zpráv

Jeden a půl milionu datových zpráv prošel přes dvě stovky justičních datových schránek. Ministerstvo spravedlnosti to přičítá čtyřměsíčnímu zkušebnímu provozu před ostrým spuštěním elektronické komunikace.

exPRESS - Koleje 03
Provoz, daně a finance

Vypršela platnost loňských dálničních známek

V platnosti jsou nové dálniční známky pro letošní rok. Oproti těm loňským jsou dražší. Zdražily jak roční tak i měsíční kupóny. Pro malé náklaďáky navíc začalo platit povinné mýtné, kterému se mohli ještě v průběhu ledna vyhnout díky platnosti loňské dálniční známky.

Návrh na vklad do katastru na jednotném formuláři

Návrh na vklad se bude podávat na jednotném formuláři. Vyplývá to z návrhu novely, kterou vládě předložil poslanec ODS Daniel Petruška. Vláda návrh zákona v pondělí posvětila.

školení květen 24 - novinky

Dotace pro firmy na zahraničních veletrzích

Hospodářská komora ČR (HK ČR) bude zajišťovat účast více než 1400 českých firem na zahraničních veletrzích. Vyhrála výběrové řízení státní agentury CzechTrade, které jí zajistí práci na realizaci projektu pro následující dva roky. České firmy a oborové asociace mohou v tomto projektu získat dotaci ve výši až 120 tisíc korun na přímé náklady spojené s veletržní expozicí.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream=„0“ connections=„18“ logobar=„1“ width=„545“></f­b:fan>

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).