Hlavní navigace

exPRESS: Týden o velkých rybách – Centrum, PPF a ČEZ

8. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Kdo by tušil, že tento týden bude o velkém balíku peněz a o velkých rybách. Centrum prodáno, Evropská komise dala zelenou vzniku společného pojišťovacího podniku PPF a Generali a ČEZ si brousí zuby na mostecké doly. Týden byl ale také o tom, jak z nepřehledné české legislativy vykřesat srozumitelné zákony.

V zákonech se obyčejný člověk nevyzná, jsou nepřehledné »

Vyplývá to z výzkumu společnosti SC&C pro ministerstvo vnitra. Možnost, jak se seznámit se svými právy a povinnostmi uvedenými v právních předpisech, veřejnost hodnotí jako méně problematickou, nicméně zlepšení v této oblasti považuje také za nezbytné.

Ministerstvo vnitra, potažmo vláda, si od výzkumu slibuje zlepšení a zjednodušení regulatorního prostředí v Česku. Pod pojmem regulace se schovávají platné právní předpisy na území ČR.

Doporučení vyplývající z výzkumu:

  • zlepšit srozumitelnost a přehlednost právních předpisů
  • více zapojit veřejnost do přípravy a zlepšování právního systému ČR
  • medializovat a popularizovat regulaci prostřednictvím veřejných médií
  • zkvalitnit a zpřehlednit webové stránky týkající se zákonů a právních předpisů
  • pravidelně získávat zpětnou vazbu ze strany veřejnosti a podle ní upravovat obsah i webových stránek
  • zlepšit podporu rozvoje a spolupráce s Asociací občanských poraden
exPRESS - Koleje 01
Firmy

Realitky se k pětině obchodů s nemovitostmi ani nedostanou

Prodej proběhne totiž přímo, bez jejich účasti. Vyplývá to z hodnocení odborníků na realitní trh, které oslovila ČTK. Přímý prodej ale má i svá rizika. Může docházet až k rizikovým či neprofesionálním postupům v procesu převodu nemovitostí, varují odborníci.

Pouhá tři procenta internetových obchodů uvádějí kompletní informace

Uvádí to Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), které provedlo na přelomu října a listopadu letošního roku pravidelný každoroční test zaměřený na plnění informační povinnosti internetovými obchody. Testováno bylo celkem sto internetových obchodů.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Reforma přinese podle čtvrtiny firem jen zhoršení hospodářských výsledků

Lépe situaci hodnotí pouze necelá pětina českých společností. Větší část českých podniků si netroufá odhadnout, jak se reforma veřejných financí na jejich hospodaření projeví. Anketu realizovala Hospodářská komora.

Nejčastější obětí vydírání jsou obchodníci

Setkala se s ním téměř třetina z nich. Další třetina přitom o podobných případech slyšela ze svého okolí. Policii a úřady ale obchodníci nekontaktují, podle nich je totiž šance na vítězství minimální.

exPRESS - Koleje 03
Velké obchody

Centrum prodáno Warburg Pincus

Podmínky transakce nebyly zveřejněny, podle tiskové zprávy však stávající akcionáři společnosti NetCentrum investují část zisku z transakce zpět do společnosti.

Brand24

Vznik společného podniku PFF a Generali nenaruší hospodářskou sou­těž

Takový je výrok Evropské komise, která svým rozhodnutím posvětila vznik společného holdingu. Generali by do nového podniku měla vložit svůj byznys ve střední a východní Evropě, zatímco česká PPF, která je majitelem České pojišťovny, do něj vloží své pojišťovací aktivity.

ČEZ má zájem o Mosteckou uhelnou

V kuloárech se hovoří o částce 28 miliard korun, kterou prý ČEZ za MUS nabídla. Existuje reálná šance, že obchod by se mohl uskutečnit ještě do konce roku. Jestliže by se firmy domluvily, jednalo by se o největší transakci roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).