Hlavní navigace

exPRESS: Živnostníci to budou mít jednodušší

27. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Alespoň jeden dobrý krok proti byrokracii schválila vláda. Sníží oznamovací povinnosti živnostníků. Přesto si podnikatelé na zahlcování papírováním stále stěžují. To však již nebudou moci kritici dosavadního šéfa CzechInvestu. Po necelých osmi měsících sám skončil.

Živnostňáky zřejmě skončí, budou už jen výpisy »

Vláda totiž odklepla novelu živnostenského zákona, který sníží oznamovací povinnosti živnostníků vůči úřadu a zruší živnostenské listy a koncesní listiny. Ty budou nahrazeny výpisem z živnostenského rejstříku. Důsledkem změny bude také snížení poplatků souvisejících se vstupem do podnikání a menší administrativa. Zákon, který nová pravidla nastavuje, by měl začít platit počátkem července příštího roku.

Pro stávající podnikatele, tedy ty, kteří již podnikají na základě platného živnostenského oprávnění, novela neznamená, že by jejich živnostenské listy přestávaly platit, jakmile novela nabude účinnosti. Dosavadní živnostenská oprávnění zůstanou v platnosti až do doby, dokud podnikatel sám nepožádá o nový výpis ze živnostenského rejstříku nebo nenahlásí nějakou změnu. Více k tomu v článku Jany Bohutínské.

exPRESS - Koleje 01
Firmy
Každá čtvrtá firma v Česku uvažuje o přesunu sídla do zahraničí

Českým firmám totiž vadí vysoké daně a nepřehledná legislativa. Vyplývá to ze společného výzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Podnikatelského inkubátoru při Vysoké škole ekonomické v Praze. Podnikatele trápí i nulová zodpovědnost státních úředníků, chtějí, aby za svá špatná rozhodnutí nesli následky.

Microsoft zpřístupní svá data

Podřídil se tak rozhodnutí Evropské komise z roku 2004. Informace mohou ostatní softwarové firmy využít k harmonizaci programů s operačním systémem Windows.

Od 1. prosince bude nákladní železniční doprava pod označením ČD Cargo

Jedná se o novou dceřinou společnost Českých drah. Nákladní doprava ČD je v rámci EU pátá největší a jako poslední ve střední Evropě ještě nefunguje samostatně.

Do Česka míří první diskontní hotely

Postaví je zde irská společnost Quinlan Private. Mělo by se jednat celkem o tři až čtyři hotely v Praze, Brně a Ostravě.

Airbus A380 přivítal první cestující

Ti absolvovali více než sedmihodinový let ze Singapuru do Sydney. Na palubě bylo 455 cestujících a zhruba 30 členů posádky včetně 4 pilotů. Airbus A380 má jako první a zatím jediný letoun na světě dvě paluby a v určité verzi dokáže pojmout více než 800 cestujících.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa
Nový šéf CzechInvestu se v křesle příliš neohřál, podal rezignaci

Ve funkci byl Roman Čermák necelých osm měsíců. Čermák čelil kritikám, že se obklopuje podivnými lidmi a obchází výběrová řízení.

Fúze se zahraničními společnostmi budou jednodušší

Schválila to vláda, která tak podpořila návrh novely zákona o přeměnách obchodních společností. Podle novely by už dozorčí rady obchodních společností a kontrolní komise družstev nemusely sestavovat zprávu o přezkoumání projektu přeměny. Nebude se muset pořizovat dvakrát notářský zápis u kapitálových obchodních společností a družstev.

Koalici se nepovedlo hlasování o novele zákona o zaměstnanosti

Sociální demokraté totiž díky nejednotnosti koalice při hlasování prosadili do zákona návrh, který zvyšuje příspěvek na zaměstnávání postižených osob. To však nabourává reformu veřejných financí. Na příspěvcích se totiž mělo šetřit. ODS spoléhá na svoji převahu v senátu, kde by novela projít neměla.

exPRESS - Koleje 03
Lidské zdroje
Slováci a Ukrajinci mají menší zájem o práci v Česku

Ekonomika obou východních států totiž začíná ožívat. Například na Slovensku se mzda zvýšila o 6,7 % na průměrných 19 600 slovenských korun.

Content First

Pracovní síla v českém zpracovatelském průmyslu je levná

Vyplývá to z aktuální studie Institutu německého hospodářství v Kolíně nad Rýnem. Nejdražší pracovní síla v tomto odvětví je naopak v Norsku, Belgii, na západě Německa, ve Švýcarsku a ve Švédsku.

Modré karty mají přilákat do EU kvalifikované pracovníky

Karty by měly přistěhovalcům poskytnout navíc řadu výhod, např. zjednodušit možnost získat pracovní povolení či umožnit, aby jedince mohli následovat i ostatní příslušníci rodiny. Důvodem pro zavedení karet je nedostatek pracovních sil, se kterým se Evropa poslední dobou potýká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).