Hlavní navigace

exPRESS: Podnikatelé ušetří novelou živnostenského zákona miliony

16. 2. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Možná už od dubna začne platit novela živnostenského zákona, kterou tento týden odklepla ve třetím čtení Poslanecká sněmovna. Předloha nyní putuje do Senátu. V průběhu tohoto týdne se rovněž objevily informace o tom, že na český trh vstupují další zahraniční klíčoví hráči. Kteří to jsou?

Podnikatelé novelou živnostenského zákona ušetří miliony »

Poslanecká sněmovna schválila tento týden ve třetím čtení novelu živnostenského zákona. Tu předložil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Novela nyní míří do Senátu. Mezi nejdůležitější změny, které novela přinese, patří snížení poplatků souvisejících se vstupem do podnikání a s ohlašováním změn. Podnikatelé tak podle ministerstva ušetří až 125 milionů korun, protože živnostenská oprávnění budou nahrazena jediným dokumentem, tzv. výpisem z živnostenského rejstříku.

Zároveň bude místo 125 volných živností s 622 předměty činnosti zavedena jediná volná živnost s 80 obory. Podnikatel nebude potřebovat pro podnikání v rámci volné živnosti několik živnostenských oprávnění a nebude tak muset hradit poplatek za každý obor své činnosti. Business server Podnikatel.cz už o chystaných změnách informoval.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

Do Česka míří slovenský elektroprodejce

Nay by se tak stal vážným konkurentem firmám, jako jsou Electro World nebo Datart. Společnost v současné době provozuje 21 prodejen a dosahuje ročních tržeb okolo pěti miliard slovenských korun. Na slovenském trhu má asi čtvrtinový podíl.

Pozici Jobs.cz může významně ohrozit slovenská Profesia

Ta totiž vstupuje na český trh s jediným plánem – stát se jedním z lídrů trhu. Podle prezidenta Asociace poskytovatelů personálních služeb Luboše Rejchrta přiznávají personální agentury v rámci agenturního zaměstnávání tržby větší než šest miliard korun. Skutečné číslo je však podle něj mnohem vyšší, protože většina agentur své příjmy nezveřejňuje.

Benzina chce koupit síť čerpacích stanic

Do konce roku 2009 chce zvýšit svůj podíl na prodaných palivech ze současných 14 procent na 20. Firma proto uvažuje o koupi některé z pumpařských firem, například Robin Oil nebo Pap Oil.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Poslanci schválili zákon o ekologické újmě

Zákon se vztahuje na provozovatele vybraných činností, které jsou považovány za rizikové pro životní prostředí a lidské zdraví. Provozovatelé skládek či spaloven odpadu budou muset podle zákona provést preventivní opatření proti hrozbě ekologické újmy a v případě, že k ekologické újmě přesto dojde, tak provést i nápravná opatření, která spočívají v návratu do původního stavu.

exPRESS - Koleje 03
Finance

Loni se české ekonomice dařilo

Vzrostla podle údajů Českého statistického úřadu o rekordních 6,6 procenta. Tempo růstu hrubého domácího produktu předčilo očekávání ekonomů i odhady České národní banky a ministerstva financí.

Firmy zvyšují nástupní platy

Podle studie personální agentury Robert Half International vyletěly nástupní platy absolventů až o čtvrtinu. Na nedostatku pracovních sil vydělali nejvíc absolventi v počítačové branži. Těm se zvedl nástupní plat v průměru o celou čtvrtinu na pětadvacet tisíc korun.

Brand24

Banky omezují úvěry pro developery

Podmínky pro výstavbu dalších kancelářských budov se tak v Česku zhorší. „Zatímco v posledních dvou letech banky kvůli silné konkurenci snižovaly požadavek na vlastní kapitál, nyní se banky vracejí ke standardní úrovni vlastních zdrojů, která se pohybuje mezi 20 až 25 procenty," uvedl pro server iHNed.cz Kamil Kosman, šéf financování nemovitostí České spořitelny.

Chovatelé chtějí vyvážet vepřové maso do zahraničí

Doufají, že v zahraničí dostanou více peněz než od zpracovatelů v Česku. Vývoz proto může podle ředitele odbytového družstva Centroodbyt Pavla Krejčíka v následujících měsících zvýšit cenu vepřového na tuzemském trhu o 10 až 15 procent.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).