Hlavní navigace

EU: Jste bloger? Napište nám!

12. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jste bloger? Napište nám! – vyzývá Evropský parlament. Vznikla v něm totiž iniciativa směřující k zavedení určitých dobrovolných etických pravidel pro blogování. Zavedení etických pravidel požaduje v Evropském parlamentu estonská sociálně domokratická poslankyně Marianne Mikko, informuje Portál veřejné správy České republiky. Mikko chce, aby dobrovolný etický kód poskytoval čtenářům konkrétního blogu informace o tom, jaké názory bloger zastupuje a jaké je jeho právní postavení – tedy jestli jde například o firmu nebo soukromou osobu. Uvažuje také o zavedení ombudsmana dohlížejícího na svobodu médií.

Blogosféra byla zatím oblastí, kde převládaly dobré úmysly a relativně upřímné jednání. Za situace, kdy se blogy stávají každodenní záležitostí, budou je chtít využívat i lidé s nižšími etickými standardy, obává se poslankyně. Blogeři jsou schopni internetový prostor zamořit. Už nyní máme příliš mnoho spamu, nepravdivých informací a zákeřného obsahu na internetu, dodává Mikko.

Evropský parlament vyzývá samotné blogery, aby se zapojili do diskuze o jednotných etických pravidlech blogování. Názory je možné zasílat na web-editor-cs@europarl.e­uropa.eu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).