Hlavní navigace

Ekonomika zastavila propad, ale nezaměstnanost dále roste

8. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Údaje o hospodaření za druhé čtvrtletí roku 2009 dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Z šetření vyplývá, že se propad ekonomiky již dále neprohlubuje. Oproti loňsku však HDP pokleslo o 5,5 procenta. Nezaměstnanost narostla na 8,5 procent.

Za takový vývoj HDP vděčí ekonomika především spotřebám domácností a vlády, i když se očekává zpomalení tempa růstu. Spotřeba domácností se zatím drží v plusu, ale ve druhé polovině už tomu tak nebude. Rostoucí nezaměstnanost se zařízne do výdajů domácností, myslí si Helena HorskáRaiffeisenbank.

Negativně ovlivnil HDP pokles zásob a záporné saldo zahraničního obchodu. Nízké jsou i investice. Vypleněné sklady firem by se měly začít znovu plnit. Mohly by přijít nové objednávky zboží od firem, které stejně jako české vyprodaly sklady a začnou je opět doplňovat, odhaduje Horská.

Doplňování zásob a dobíhající podpůrné programy vlád pomůžou exportu. V příštím roce bude export pozvolna ožívat, spotřeba však stále zůstane slabá, předpokládá Martin LobotkaČeské spořitelny.

Ve vývoji HDP je na tom hůře než Česká republika například Německo (-5,9 procent) nebo Maďarsko (-7,5 procent). Slovenská ekonomika poklesla o 5,3 procenta a Polsku se daří mírně růst.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).