Hlavní navigace

Ekonomická krize má zvýšit riziko krádeže firemních dat

26. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nastávající celosvětová recese může ohrozit bezpečnost informačních technologiií firem. Během recese totiž řada podniků omezuje své investice a mezi prvními klesá rozpočet potřebný k zabezpečení dat. V důsledky krize dochází k propuštění více zaměstnanců, kteří si sebou mohou odnést důležité informace. To vše vyplynulo ze studie centra CERIAS (Center for Education and Research in Information Assurance and Security) na Purdue University a týmem Cybersecurity Experts Council společnosti McAfee.

Ze studie také vyplynulo, že společnosti, které se průzkumu zúčastnily, odhadují svoji ztrátu z odcizení citlivých dat na 4,6 miliardy dolarů. Na základě zjištění tohoto průzkumu společnost McAFee odhaduje, že škody způsobené ztrátou dat dosáhly v celosvětovém měřítku loni výše 1 bilionu dolarů. Jedná se přitom o konzervativní odhad, uvedl prezident a výkonný ředitel společnosti McAfee Dave DeWalt.

Průzkum také ukázal, jak se liší přístup jednotlivých zemí k ochraně dat. Americké, či britské firmy utrácejí za zabezpečení dat méně peněz než země rozvíjející. Firmy z Brazílie, Číny nebo Indie investují do ochrany informací především proto, aby získaly konkurenční výhodu.

Evropa v oblasti zabezpečení dat ztrácí i díky nepružné legislativě, která danou problematiku vůbec neřeší. Na půdě Evropské unie sice vznikl právní předpis, který se tématem zabývá, avšak některé země jako ČR ho i přes podepsání neratifikovaly, komentoval manažer společnosti McAfee pro ČR a SR Vladimír Brož.

Dalším podstatným faktorem se stává v globalizovaném světě větší mobilita dat mezi kontinenty. Díky tomu se tak snadněji mohou stát cílem útoku hackerů. Původci těchto nekalých praktik mají podle odborníků sídlit převážně v Rusku a Číně. Čtěte více: Proti krádeži dat by si firmy měly sestavit preventivní plán.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).